Veranderingen huishoudelijke verzorging

Dit item is verlopen op 11-01-2015.

Zorg in Nederland verandert. Dat geldt ook voor huishoudelijke verzorging. Huishoudelijke verzorging blijft een taak van de gemeente.  Dat staat in de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Maar de regering geeft er minder geld voor. Daarom werkt de gemeente voortaan anders. We kijken niet meer naar uren, maar naar het resultaat: een schoon huis. De zorgaanbieder bespreekt met u wat u zelf kunt en wat familie, vrienden, buren of vrijwilligers kunnen doen. Professionele huishoudelijke verzorging is bedoeld als aanvulling op deze hulp.

Wat maakt uw hulp schoon in huis?

In de Wmo staat dat de huishoudelijke verzorging gaat om het schoonhouden van de zogenaamde ‘primaire ruimtes’ in uw huis. Dat zijn ruimtes die u elke dag gebruikt: woonkamer, slaapkamer, keuken, toilet en badkamer.  Voor de leefbaarheid in uw huis en voor uw gezondheid is het belangrijk dat deze ruimtes goed schoon zijn. Dat zorgt er voor dat u zo lang mogelijk zelfstandig in uw eigen huis kunt blijven wonen.

Wat hoort er niet bij de taak van uw hulp?

Uw huishoudelijke verzorging maakt de primaire ruimtes schoon. Daar hoort het opruimen van een zolder of de logeerkamers niet bij. Uw hulp werkt niet in de tuin, ruimt geen garage op en wast ook geen ramen aan de buitenkant. Ook persoonlijke verzorging is geen taak van uw huishoudelijke verzorging. Dus voor haren kleuren of nagels knippen hebt u iemand anders nodig.

Samen wonen, samen schoonhouden

De gemeente maakt andere keuzes nu er minder Wmo-geld is. Krijgt u huishoudelijke verzorging via de Wmo en hebt u nog een gezonde partner of wonen er meerderjarige kinderen bij u thuis? Dan kan het betekenen dat huishoudelijke verzorging via de Wmo vermindert of vervalt. De gemeente gaat er van uit dat u samen in staat moet zijn om uw huis schoon te houden. Dat is een van de keuzes die de gemeente maakt om zorg voor mensen die het écht nodig hebben te behouden.