Terugblik op het Mantelzorgcafé ‘Ik wil je niet kwijt’

Dit item is verlopen op 11-05-2019.

Dit mantelzorgcafé ging over de problemen die dementie met zich meebrengt. Ook is het de afsluiting van het project dementie van de Klankbordgroep ‘Alleen samen’ van Zorg coöperatie Schaijk. In samenwerking met de werkgroep Mantelzorgcafé Landerd is uitvoerig aandacht besteed aan dit moeilijk te bespreken onderwerp.logo zorgcoöperaties

In twee theatervoorstellingen te Zeeland en Schaijk heeft theatergroep Nocturne uit Nijmegen, de situaties en problemen voor iedereen duidelijk kunnen maken. 

‘Ik wil je niet kwijt’ is de rode draad door de voorstelling. Zeven acteurs maken met toneel en zang duidelijk hoe zwaar het is om iemand of iets langzaam kwijt te raken. Zeker als het iemand is die je lief is. Het onbewust ontkennen van de bestaande situatie die ontstaat bij dementie, valt iedereen zwaar. Of het nu de dementerende, partner, kinderen of vrienden is. Samen zoeken zij naar een passende oplossing.

Hulpverleners doen hun best maar kunnen niet dat aanbieden wat het probleem echt oplost. Uiteindelijk vindt men  de oplossing in samenwerking en ondersteuning en door de krachten te bundelen. De soms ludieke situaties en de mooie liederen maken het stuk tot een prachtig en informatief geheel. In de aansluitende discussie met de acteurs werd teruggeblikt op de inhoud. Hiervan zijn notities gemaakt die de werkgroepen kunnen gebruiken bij het zoeken naar passende ondersteuning.

Het theaterstuk kan confronterend zijn geweest voor mensen die in een soortgelijke situatie zitten. U kunt altijd aankloppen voor advies en ondersteuning bij de wijkverpleegkundige van de Zorgcoöperatie in uw dorp. Weet ook dat voor ieder van ons weer eens is duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om elkaar te helpen, begrip op te brengen voor elkaars moeilijke en zwaar belaste situatie.

Terugblik Mantelzorgcafé