Schaijk, Reek en Zeeland herdenken bevrijding

Herdenkingen, muziek, tentoonstellingen, feest en opnieuw een lange colonne militaire voertuigen. Het zijn de voornaamste ingrediënten van de herdenking van 75 jaar bevrijding in Schaijk, Zeeland en Reek. Platform Toerisme Landerd draagt er veel aan bij met activiteiten, in de drie dorpen zijn bovendien tal van andere initiatieven. Dat alles is logo PTLgeorganiseerd in goed onderling overleg.

Operation Market Garden

Operation Market Garden betekende 75 jaar geleden de bevrijding van Zuid-Nederland. Voor het Platform, de stichting Vier Vrijheid Schaijk-Reek, de heemkundekringen van Zeeland en Schaijk/Reek, de bibliotheken en de muziekverenigingen van Schaijk en Reek reden om er op hun eigen manier bij stil te staan. Het verhaal van de bevrijding, van de oorlog en de vrijheid vertellen, laten zien en laten horen. “Wij hebben verbinding met elkaar gezocht”, aldus Gerard Selten, voorzitter van Platform Toerisme Landerd. Hij is er zichtbaar tevreden over als hij vertelt wat er allemaal staat te gebeuren. “Wij zijn blij dat de kennis over de oorlog, de bevrijding en de vrijheid die we hebben herwonnen echt zijn gaan leven. De herinnering aan wat er is gebeurd is veel groter geworden.”

Schooljeugd is betrokken

Betty Visschers van de Stichting Vier Vrijheid Schaijk benadrukt het belang van het doorgeven van de verhalen over oorlog en vrede. Dat is ook een belangrijke reden dat de schooljeugd er nauw bij wordt betrokken. In Schaijk en Reek met een bevrijdingsontbijt voor de hoogste groepen van de basisscholen samen met senioren van 80+ die de oorlog nog hebben meegemaakt. “Schoolkinderen zijn er steeds meer mee bezig. Als je ze vertelt wat er in hun eigen dorp is gebeurd, dan spreekt hen dat echt aan. Daarom hebben we contacten gelegd met de scholen.” Haar stichting, tot nu toe vooral actief tijdens de Dodenherdenking op 4 mei, heeft in haar ogen iets speciaals weten te realiseren. Er zijn kransleggingen in Reek en Schaijk, fanfare Concordia en harmonie Semper Crescendo verzorgen in beide plaatsen als één orkest een concert, heemkundekring Schaijk-Reek heeft in De Komme een expositie ingericht en er is in Schaijk een feestavond voor jong en oud.

Colonne militaire voertuigen stopt in Zeeland op 18 september

Heemkundekring Zeeland heeft samen met de bibliotheek een tentoonstelling opgezet. Twee keer doet de colonne met militaire voertuigen Zeeland en Reek aan, op woensdag 18 en zondag 22 september. Op de woensdag stopt een deel van de stoet in Zeeland op het plein bij het gemeentehuis.

Gerard Selten en Betty Visschers zien in de vele activiteiten veel mogelijkheden om de herinnering aan de oorlog, de bevrijding en de vrede van nu levend te houden. Met de herdenkingen, met luister- en herinneringskeien en met fiets- en wandelroutes is het hele jaar door mogelijk stil te staan bij oorlog, bevrijding en vrede.

Activiteiten

  • Zaterdag 14 september: kranslegging Reek, 19.30 uur
  • Zaterdag 14 september: concert Concordia/Semper Crescendo, Wapen van Reek, 20.00 uur
  • Zondag 15 september: concert Concordia/Semper Crescendo, Phoenix, 13.30 uur
  • Dinsdag 17 en woensdag 18 september: expositie in De Komme Schaijk, 14.00 tot 21 uur.
  • Vanaf zaterdag 7 september tentoonstelling bibliotheek Zeeland tijdens openingsuren in samenwerking met Heemkundekring Zeeland. Ook te bezichtigen op zondag 22 september.
  • Woensdag 18 september: colonne  Liberation Task Force door Zeeland en Reek, aankomst in Zeeland, waar ze zich rond 13.00 uur zullen opstellen op het parkeerterrein bij het gemeentehuis. Vertrek tegen 15.00 uur
  • Donderdag 19 september: kranslegging Schaijk, 19.00 uur
  • Donderdag 19 september: feestavond Phoenix Schaijk, 19.30 uur
  • Zondag 22 september: vanaf 08.00 uur doorkomst colonne Market Garden door Zeeland en Reek.

Voor alle informatie over de viering van 75 jaar bevrijding zie: www.vvvlanderd.nl

foto OMG 2014