Project Meer Maashorst succesvol afgerond

Dit item is verlopen op 26-04-2019.

In 2014 hebben de vier Maashorstgemeenten en 15 ondernemers en maatschappelijke organisaties een flinke financiële bijdrage gekregen van de provincie Noord- Brabant om het landschap rondom natuurgebied De Maashorst mooier te maken. Voorwaarde daarbij was wel dat de projecten vóór 31 december 2018 afgerond moesten zijn. En dat is gelukt.

Wethouder Vereijken: ”Er zijn mooie resultaten behaald die het landschap tussen de dorpen en het natuurgebied mooier en beter toegankelijk hebben gemaakt. Landerd heeft drie deelprojecten uit het programma ‘Meer Maashorst, een gezond landschap’ uitgevoerd. Lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties zoals landgoed Nabbegat, de TBS-kliniek, Natuurbegraafplaats Maashorst en Nieuwe Hoeven hebben ook een flinke bijdrage geleverd. Deze bedrijven hebben samen een grote oppervlakte nieuwe natuur aangelegd die voor een groot gedeelte ook recreatief toegankelijk is. Zij geven hiermee ook een flinke economische impuls aan het gebied”.

De natuur is naar de dorpen toe gehaald

Binnen de gemeentelijke deelprojecten Dynamisch Landschap Zeeland en Dynamisch Landschap Schaijk is in totaal 18 km aan recreatieve routes aangelegd. Het gaat om routes vanuit de dorpen, langs mooie plekjes in het buitengebied naar De Maashorst. Hierdoor komt de natuur dichterbij de dorpen en worden de voorzieningen voor inwoners en toeristen verbeterd. Verschillende plekken zijn ingericht met nieuw straatmeubilair in de Maashorst Oerstijl.

Nieuwe paden en routes

Er is een nieuw wandelpad aangelegd langs de Udensedreef van de kruising van de Rijksweg met de Schutsboomstraat tot aan het Docus de Das pad in Schaijk. In de rand van het bos is hier een nieuwe parkeerplaats aangelegd.

In Zeeland is een route aangelegd vanuit het dorp, via ’t Oventje naar De Maashorst. Gedeeltelijk over bestaande zandwegen, die verbeterd zijn waardoor je er nu het hele jaar comfortabel kunt wandelen en fietsen maar met behoud van de landschappelijke uitstraling. Ook zijn nieuwe paden aangelegd, zoals die langs de Straatsven. Op verschillende plaatsen langs de routes zijn bankjes geplaatst met  informatiepanelen die iets vertellen over (de geschiedenis van) de plek.

Schoolbosje is nu een eetbaar landschap

Het Schoolbosje aan de Straatsven in Zeeland is ingericht als een eetbaar landschap. Er zijn veel verschillende fruitsoorten geplant, bekende en onbekende soorten. Er zit voor elke bezoeker dus wel wat lekkers bij! De hier geplaatste toestellen voor sport en spel dagen uit tot lekker bewegen in de buitenlucht, gezond voor groot en klein.

Veel nieuw groen aangelegd

Langs de routes is veel nieuw groen toegevoegd. Er zijn maar liefst 441 nieuwe bomen en 2000 m2 struiken aangeplant en 14.000 m2 bloemenberm ingezaaid. Ook zijn er twee nieuwe forse laanstructuren langs de Straatsven en Franse Baan aangelegd. Er is letterlijk meer Maashorst ontstaan.

De basis voor Natuurpoort De Maashorst is gelegd

Aan de Palmstraat in Schaijk is de locatie van een transportbedrijf met een buitenopslagterrein aangekocht. Het bedrijf is gesloopt en gesaneerd. Hiermee is een rommelige plek aan de rand van het natuurgebied opgeruimd. Het bestemmingsplan is gewijzigd. De plek is nu klaar voor de realisatie van een natuurpoort. Deze Natuurpoort De Maashorst moet dé regionale recreatieve entree voor het natuurgebied worden met horeca en informatievoorziening en grote aantallen recreatieve bezoekers trekken naar dit prachtige Oergebied in Brabant.

De komende periode worden de ambities en randvoorwaarden voor deze Natuurpoort verder uitgewerkt. Vervolgens kan er een ondernemer gezocht worden die de poort gaat realiseren.