Overlast eikenprocessierups

Dit item is verlopen op 20-07-2018.

De laatste weken krijgt de gemeente veel meldingen over overlast door de eikenprocessierups. Dat zijn meldingen over de openbare ruimte maar ook over particuliere tuinen. De gemeente bestrijdt alleen in de openbare ruimte. Heeft u last van de eikenprocessierups in uw tuin dat moet u deze zelf (laten) verwijderen.  

Hoe bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups?

  • In de periode dat de rupsen heel kwetsbaar waren (die periode is alweer voorbij) is preventief gespoten met biologisch afbreekbaar materiaal. Dit is gedaan op plekken waar in het verleden rupsen zaten en veelal dicht bij publieke plekken zoals speeltuintjes, sportvelden e.d.
  • Nu de rupsen in de spinsels zitten worden ze, waar mogelijk, verwijderd (weggezogen) door een professioneel bedrijf in opdracht van de gemeente.

Wat zijn de risico’s van de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken wanneer mensen in contact komen met de brandharen van de rups. De klachten variëren van jeukende huiduitslag en bultjes tot kortademigheid en in een enkel geval tot een shock als gevolg van een allergische reactie (bron GGD).

Meer informatie?

Voor meer informatie over gezondheidsklachten kunt u terecht op de website van de GGD