Opening Bijenommetje 14 juni

Dit item is verlopen op 15-06-2019.

In Zeeland is een Bijenommetje ontwikkeld. Vrijdag 14 juni is een opening van deze bijenroute. Iedereen is welkom om hierBIJ te zijn!

U bent van harte welkom

Het programma begint om 12.30 uur bij D’n Oven (Verbindingsweg 1 in Zeeland) en van daaruit vertrekken we per fiets via de bijenroute naar De Pastorie. U dient zelf voor een fiets te zorgen. Na een korte stop daar, gaan we per fiets verder naar Bijenhotel ‘t Oventje. Hier is om 14.30 uur de officiële opening* met een welkomstwoord door wethouder Hans Vereijken. Aansluitend kunt u een interessante lezing volgen over de belangrijke rol die bijen spelen in de biodiversiteit. Het programma eindigt om 15.45 uur. Het hele programma vindt u onderaan dit bericht.

Graag aanmelden!

U kunt het volledige programma volgen of een deel ervan. U kunt op elk gewenst tijdstip instappen. Graag aanmelden in verband met de organisatie. Let op: aanmelding is op volgorde van binnenkomst. Vol is vol. S.v.p. uw aanmelding sturen naar: info@bureaumartens.nl.

Bijenommetje in de gemeente Landerd

De bijenhotels zijn onderdeel van één van de ‘ommetjes’ voor Landschappen-van-Allure. Die ‘ommetjes’ verbinden de dorpen meer met de Maashorst. Hiervoor zijn wandelpaden ontwikkeld van circa 6 à 10 km in en om Zeeland en Schaijk. Ze voeren langs mooie plekken in het buiten gebied. De gemeente Landerd heeft het initiatief genomen om voorzieningen voor bijen te koppelen aan één van deze routes: het Bijenommetje.

12 bijenhotels

Er zijn in totaal 12 bijenhotels, zodat de term Bijenommetje geen loze kreet blijft. Langs de route staan geschikte bomen, struiken en bloemenweiden voor bijen. Er staan infopanelen met informatie over bijen en de specifieke locatie waar het bijenhotel staat. Op de route bevinden zich ook bankjes waar even uitgerust kan worden. Voor wie dit niet voldoende vindt; er liggen ook drie horeca gelegenheden aan de bijenroute.

Route

Het Bijenommetje volgt het wandelroute knooppunten netwerk. Op één plek wijkt het er vanaf. Om bij de pastorie te komen vanaf knooppunt 58 dient circa 100m afgeweken te worden.

Programma

  • 12.30 uur - Inloop bij D'n Oven
  • 12.45 uur - Ontvangstwoord                             
  • 13.15 uur - Vertrek per fiets voor Bijenommetje 10 km
  • 13.45 uur - Eerste pauze: stop bij De Pastorie
  • 14.15 uur - Vertrek per fiets voor vervolg Bijenommetje
  • 14.30 uur - Tweede stop bij 'Bijenhotel ‘t Oventje' officiële opening*
  • 14.45 uur - Vertrek per fiets voor stop bij laatste bijenhotel bij Café ’t Oventje. 
  • 15.00 uur - Lezing: De bewoners van de Bijenhotels.
  • 15.45 uur - Einde lezing en afsluiting programma. Tijd om na te praten.

*Alternatief programma bij regenweer

Bij regenweer wordt de tocht niet per fiets maar met de eigen auto gemaakt. En de officiële opening is om 14:30 uur niet buiten maar binnen bij Café ’t Oventje.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Provincie Noord Brabant, Gemeente Landerd, Brabants Landschap en de De Postcodeloterij.

Bijen ommetje

Te downloaden: