Mooiland gaat voor duurzame huurwoningen in Landerd

Dit item is verlopen op 12-03-2019.

Duurzaamheid staat bij Mooiland hoog in het vaandel. We vinden het belangrijk dat huurders prettig samen wonen in fijne straten, buurten en wijken. Maar we vinden het ook belangrijk dat ze de mogelijkheid hebben om te besparen op hun energiekosten en tegelijkertijd comfortabel kunnen wonen in duurzame woningen. De komende jaren zijn we daarom bezig met verduurzaming van huurwoningen in het hele land, en dus ook in Landerd.

Goed voor het milieu en de portemonnee, dat is duurzaamheid in een notendop. Mooiland en de gemeente Landerd hebben samen afspraken gemaakt over duurzaamheid. In die afspraken staat onder meer dat Mooiland in Schaijk de kwaliteit van 50 woningen verbetert. Dat wil zeggen; we zorgen voor betere isolatie en ventilatie, passen waar nodig de cv-installatie aan én installeren zonnepanelen.

De woningen krijgen hierdoor gemiddeld een A-label. Mooiland ziet dit als basiskwaliteit en werkt er de komende jaren aan om tijdens onderhoud en renovaties alle woningen naar de basiskwaliteit te brengen. Mooiland vraagt vanwege het belang van de verduurzaming van de woningen geen directe huurverhoging bij de woningrenovaties.

Nieuwbouw

Nieuwe technologische ontwikkelingen en innovatieve bouwmethoden maken veel mogelijk als het gaat om duurzaamheid en energiebesparing. Waar oudere huurwoningen tegen de vlakte gaan om plaats te maken voor gloednieuwe huurwoningen, bouwen we het concept van Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). De energiebesparingen die het gevolg zijn van BENG, maken we inzichtelijk.

Meer maatregelen

En we bekijken altijd of we nog méér maatregelen kunnen nemen. Bij woningrenovaties onderzoeken we bijvoorbeeld of we woningen kunnen loskoppelen van aardgas. Waar mogelijk regelen we de afvoer van regenwater niet meer via het riool. Dat is beter voor de bodem en biodiversiteit.

Kosten

Het verduurzamen van alle huurwoningen kost heel veel geld. Toch vinden we bij Mooiland dat huurders niet zelf voor die kosten moeten opdraaien. De komende jaren verkopen we in delen van Nederland veel huurwoningen aan andere woningcorporaties. Met de opbrengst daarvan bekostigen we de verduurzaming van woningen in Landerd en in andere gemeenten. Vooral in Noordoost-Brabant doen we dat.

Mooiland en Landerd hebben elkaar gevonden in de wederzijdse wens tot verduurzaming. In 2019 maken we daarover met elkaar nog meer afspraken. Zo geven we samen thuis aan bestaande huurders en maken we betaalbare en duurzame huurwoningen ook voor toekomstige generaties mogelijk. 

Woningcorporatie Mooiland

Onderhoudsdienst Mooiland