Luizenoverlast in bomen

Dit item is verlopen op 11-08-2018.

We ontvangen op dit moment veel meldingen van overlast door luizen in de bomen.

In de gemeente Landerd staan veel bomen in de openbare ruimte. Veel van deze bomen staan langs de wegen en in de wijken. Ook lindes, esdoorns, haagbeuken en eiken staan aan de rand van wegen. Deze staan hier vaak al jaren. In deze bomen leven luizen, die zwart plakkerig spul afscheiden. Dit veroorzaakt overlast.

Overlast van bomen

Een extreme warme winter, warm voorjaar zijn een prima voedingsbodem voor veel insecten. De huidige warme en droge periode zijn ideale omstandigheden voor luizen die zich prima thuis voelen in deze bomen. Deze luizen scheiden glucose af, dit drupt op voorwerpen die zich onder de boom bevinden. De glucose afscheiding is plakkerig en wordt zwart. Roetdauw. Dit is een natuurlijk proces. Deze luizen zijn alleen te bestrijden door het inzetten van hun natuurlijke vijanden. Dit zijn larven van lieveheersbeestjes. Ook voor vogels vooral voor mezen zijn de luizen een voedselbron. 

Veel mensen ervaren nu overlast van de druipende bomen. Auto’s, meubilair en verhardingen zijn dan zwart van de plak. De oorzaak is de afscheiding die luizen afgeven. De plakkerige substantie niet schadelijk en vormt geen gevaar voor de volksgezondheid.

Wat doen we eraan?

Op diverse plaatsen proberen we de overlast in te dammen door het inzetten van lieveheersbeestjeslarven. De hoeveelheid luizen is echter nu zo groot dat de lieveheersbeestjeslarven dit niet kunnen bijhouden. De hoeveelheid luizen in de bomen gaat omlaag als we weer flinke regenbuien krijgen. Dan spoelen de luizen weg en krijgen we minder plak. De hinder zal hierdoor ook afnemen.

In 2016 hebben we bij wijze van proef de lindebomen in de Molenstraat in Zeeland geïnjecteerd met voedingsstoffen en een ecologisch anti-luizenmiddel. Afgelopen jaar gaf dat een goed resultaat. Echter door het extreem warme luisvriendelijke weer lijkt het dit jaar helaas niet afdoende te zijn.

Duurzaam gezondere leefomgeving, tijdelijke overlast

De bomen leveren ook positieve resultaten. Vooral de lindes zorgen voor het welzijn van bijen. Deze zijn belangrijk voor het bestuiven van planten.

Bomen leveren zuivere lucht. De bomen gaan opwarming tegen zodat het koel blijft. Bomen geven kleur aan de dorpen. Deze factoren blijven belangrijk en daarom willen we deze bomen voor de gemeente Landerd behouden. Ondanks de tijdelijke overlast.

Wat kunt u zelf doen?

Wat u zelf kan doen is ervoor zorgen dat uw spullen niet onder een druppende boom staan. Of uw spullen afdekken als ze nergens anders kunnen staan. We adviseren u uw auto regelmatig met warm water te wassen of indien dit kan, tijdelijk ergens anders te parkeren.

Hopen op een fikse bui, die ook voor overige bomen en planten welkom is!