Jagers zoeken preventief reekalfjes

Dit item is verlopen op 04-05-2019.

Reekalfje in het grasIn de maanden april, mei en juni worden overal in ons land reekalfjes geboren. De reegeit brengt haar jongen bij voorkeur ter wereld in het hoge gras waar de kalfjes goed verborgen zijn. Deze maanden zijn echter ook de maanden waarop boeren hun gras maaien en kalfjes vaak slachtoffer dreigen te worden van de maaimachines. Onnodig, vinden jagers. Deze maanden verrichten zij diverse activiteiten om maaislachtoffers onder reekalfjes tot een minimum te beperken.

Jagers helpen boeren

Jagers onderhouden nauwe banden met boeren in hun regio. Dit maakt dat zij in deze periode van het jaar boeren hun diensten aanbieden om de kalfjes, voorafgaand aan het maaien, te redden. Dit alles gebeurt onder deskundige begeleiding van de mensen van de lokale jagersverenigingen, W.B.E. Groot Maashorst. Eerst worden te maaien percelen opzettelijk verontrust zodat de reegeiten hun kalveren zelf verplaatsen naar veiliger gebied. Daarna worden, vlak voor het maaien, de percelen nagezocht op achtergebleven kalfjes. Eenmaal gevonden worden deze kalfjes, volgens een specifieke methode, aan de zijkant van het veld gelegd. De reegeit zal zich daar vaak later weer bij het kalf voegen. De boer kan ondertussen zijn maaiwerkzaamheden verrichten.

Het is goed als boeren, wanneer er een vermoeden is dat er reekalveren in hun te maaien veld bevinden, even contact opnemen met W.B.E. Groot Maashorst. Contact:  Dhr. D. Schel, Secretaris, Tel. 06-46247681 of Dhr. J.H. Peters, Voorzitter Tel. 06-28071199.

Hondenbezitters let op

Voor alle hondenbezitters die gewend zijn om hun hond in het buitengebied uit te laten: het is al de bedoeling dat een hond in het buitengebied aangelijnd wordt uitgelaten, maar in deze periode is het voor de reeën van levensbelang dat ze niet verstoord worden, namens de reeën vragen wij u begrip!