Inwoners gemeente Landerd steunen St. Kansarmen Roemenië

Dit item is verlopen op 11-11-2016.

WecycleLokaal goed doel maakt kans op 1.000 euro van Wecycle

Inwoners van de gemeente Landerd die afgedankte elektrische apparaten of spaarlampen (e-waste) inleveren bij de gemeentewerf, Runstraat 59a te Schaijk, kunnen daarmee de Stichting Kansarmen Roemenië ondersteunen. Hoe meer bezoekers op de gemeentewerf, hoe groter de kans dat het lokale goede doel een Wecycle-sponsorcheque van 1.000 euro in de wacht sleept. Ook de inleveraars zelf maken kans op mooie prijzen. Doel van de campagne is om inwoners te stimuleren meer klein e-waste in te leveren op hun gemeentelijke milieustraat. Wecycle is de non-profitorganisatie die de inzameling en recycling van e-waste regelt in Nederland.

Wie op de gemeentewerf e-waste inlevert, kan ter plekke met zijn of haar smartphone inchecken op de Wecycle-actiesite. Via GPS (Global Positioning System) wordt vastgesteld of de inwoner echt op de milieustraat is. Vervolgens kan de inwoner punten scoren voor het goede doel. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner ontvangen van Wecycle een sponsorcheque van 1.000 euro. Inwoners maken kans op een nieuw apparaat.

Klein e-waste naar de gemeentewerf.

Doel van de actie is om het inleveren van kleine elektrische apparaten en spaarlampen via de gemeentelijke milieustraat te stimuleren. 83 procent van de bevolking weet dat je oude kleine elektrische apparaten kunt inleveren bij de milieustraat, voor spaarlampen is dit 74 procent (TNS Nipo/Kantar Public, 2016). Kleine apparaten en lampen blijven echter in huis liggen, terwijl deze heel goed kunnen worden gerecycled. Jan Vlak, directeur van Wecycle: “Veel mensen gaan naar de milieustraat met hun afgedankte koelkast, tv of wasmachine maar ze vergeten daarbij hun oude föhn of kapotte spaarlamp. Als je toch naar de milieustraat gaat, kijk dan of er in de la of schuur nog apparaten en lampen liggen. Kleine moeite maar goed voor het milieu en nu ook voor het lokale goede doel.”

De inzamelactie loopt tot en met 31 december. Wecycle maakt in januari bekend welke gemeenten hebben gewonnen. Meer informatie: wecycle.nl/inleveren.

Openingstijden gemeentewerf Schaijk

De gemeentewerf is gelegen aan de Runstraat 59a te Schaijk, en is elke werkdag geopend van 08.00 – 12.00 uur.

Samenwerking voor circulaire economie

De gemeente werkt al jaren samen met recyclestichting Wecycle. Wecycle laat alle ingeleverde elektrische apparaten voor meer dan 80 procent recyclen tot nieuwe grondstoffen, spaarlampen zelfs voor 90 procent. Door recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.