Gemeente Landerd gaat eikenprocessierups bestrijden

Dit item is verlopen op 04-06-2018.

In de maanden mei, juni en juli kan op eikenbomen de eikenprocessierups voorkomen. Contact met de beharing van deze rupsen kan klachten veroorzaken als jeuk, huiduitslag en/of irritatie aan ogen of luchtwegen. Op plaatsen waar veel mensen verblijven (zoals langs fietspaden) en op plaatsen waar veel ongemak van brandharen is, proberen we zo vroeg mogelijk de plaag op milieuvriendelijke wijze te bestrijden.

Bestrijding

De gemeente verwacht dit jaar weer meer overlast van de eikenprocessierups. Afgelopen jaar was er een duidelijke toename waarneembaar. Daarom start in de komende weken een preventieve bestrijding. De bestrijding gebeurt in een zo vroeg mogelijk stadium. Om met name de processierupsen te bestrijden en zo min mogelijk andere rupsensoorten te beschadigen. Daar waar beschermde vlinders voorkomen, wordt niet gespoten.

De gemeente spuit langs wegen met doorgaande fietspaden en schoolroutes een biologisch bacteriepreparaat op de eikenbomen waarin ze voorkomen. Het middel is niet schadelijk voor mensen of andere dieren, maar alleen voor de rupsen.

Waar

De bomen langs fietspaden in de volgende straten worden komende weken bespoten.

  • Schaijk: Munpad,Schansweg, Hoogheistraat, Gagelstraat, Lage Baan, Hegveld, Zeelandsedreef,  Duifhuisstraat, Middelstraat, Herpensepad, Rietbroekstraat
  • Reek: Heijtmorgen, Helstraat
  • Zeeland: Schaijkseweg, Weversweg, Langenboomseweg, Brand, Boekelsedijk, Verbindingsweg, Heihorst, Reekseweg,  Bergmaas                                                                              

Locaties geen bestrijding

De gemeente bestrijdt geen rupsen in bos- en natuurgebieden. Ook op andere plaatsen worden eikenbomen niet bespoten. We hopen zo de natuurlijke vijand van de processierups tot ontwikkeling te laten komen.

Melden

Wij blijven alert op de aanwezigheid van rupsen in de openbare ruimte en gaan later in het jaar ook rupsen wegzuigen of verwijderen op plaatsen waar deze overlast geven. Wij stellen uw hulp en melding hierbij op prijs. U kunt dit aan ons doorgeven via een melding of 0486-458 111.

Overlast op uw terrein?

Geven processierupsen overlast op uw terrein? Dan kunnen wij u de adresgegevens doorgeven van de aannemer die in opdracht van de gemeente de rupsen wegzuigt of verwijderd. Dat is niet gratis.

Vragen?

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer H Vaneker van de gemeente op 0486-458 111.  Voor meer informatie over de processierupsen en gezondheidsklachten kunt u kijken op de site van de vlinderstichting of www.ggd.nl.

afbeelding van de eikenprocessierups