Gemeente Landerd bestrijdt eikenprocessierups

Dit item is verlopen op 18-05-2019.

In de maanden mei, juni en juli kan op eikenbomen de eikenprocessierups voorkomen. Contact met de beharing van deze rupsen kan klachten veroorzaken als jeuk, huiduitslag en/of irritatie aan ogen of luchtwegen. Op plaatsen waar veel mensen verblijven (zoals langs fietspaden), proberen we zo vroeg mogelijk de plaag op milieuvriendelijke wijze te bestrijden.

Hoe gaan we de rups bestrijden?

Afgelopen jaar was er een duidelijke toename van de eikenprocessierups in heel Nederland waarneembaar. De gemeente verwacht dit jaar weer veel overlast. Daarom start in de komende weken de preventieve bestrijding. De bestrijding gebeurt in een zo vroeg mogelijk stadium om vooral de processierupsen tegen te gaan en zo min mogelijk andere rupsensoorten te beschadigen. Daar waar beschermde vlinders voorkomen, wordt niet gespoten.

De gemeente spuit langs wegen met doorgaande fietspaden en schoolroutes een biologisch bacteriepreparaat op de eikenbomen. Het middel is niet schadelijk voor mensen, alleen voor de rupsen.

De gemeente bestrijdt geen rupsen in bos- en natuurgebieden. Ook op andere plaatsen worden eikenbomen niet bespoten. We hopen zo de natuurlijke vijand van de processierups tot ontwikkeling te laten komen en het ecologische evenwicht niet teveel te verstoren.

Waar gaan we de rups bestrijden?

De eikenbomen langs fietspaden in de volgende straten worden komende weken bespoten:

Schaijk:

  • Munpad, Schansweg, Hoogheistraat, Gagelstraat, Lage Baan, Hegveld, Zeelandsedreef,  Duifhuisstraat, Middelstraat, Herpensepad, Rietbroekstraat;

Reek:

  • Heijtmorgen, Helstraat;

Zeeland:

  • Schaijkseweg, Weversweg, Langenboomseweg, Brand, Boekelsedijk, Verbindingsweg, Heihorst, Reekseweg, Bergmaas.                                                                             

Hoe kan ik overlast van de rups melden?

Wij blijven alert op de aanwezigheid van rupsen in de openbare ruimte en gaan later in het jaar ook rupsen verwijderen door bijvoorbeeld wegzuigen op plaatsen waar de haarden ondanks de preventieve aanpak overlast geven. Wij stellen uw hulp en melding hierbij op prijs. U kunt dit doorgeven via de gemeentelijke website ‘melding doorgeven’ of per telefoon.

Heeft u overlast op uw eigen terrein?

Geven processierupsen overlast op uw terrein dan kunnen wij u de adresgegevens doorgeven van de aannemer die in opdracht van de gemeente de rupsen wegzuigt of verwijderd. Dat is niet gratis.

Heeft u vragen?

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de buitendienst van de gemeente, via telefoonnummer 0486 458102.  Voor meer informatie over de processierupsen en gezondheidsklachten kunt u informatie vinden op www.vlinderstichting.nl of www.ggd.nl