Eerste bijenhotels van Bijenommetje Landerd geplaatst

Dit item is verlopen op 21-04-2019.

Bijenommetje in de gemeente Landerd

Afgelopen weken zijn de eerste bijenhotels geplaatst. Deze bijenhotels zijn onderdeel van één van de zogenoemde ‘ommetjes’ in het kader van Landschappen-van-Allure. Die ‘ommetjes’ verbinden de dorpen meer met de Maashorst. Hiervoor zijn wandelpaden ontwikkeld van circa 6 à 7 km in en om Zeeland en Schaijk. Ze voeren langs mooie plekken in het buiten gebied. De gemeente Landerd heeft het initiatief genomen om voorzieningen voor bijen te koppelen aan één van deze routes: het Bijenommetje. Op verschillende plaatsen langs deze route zullen bijenhotels verschijnen, zodat het een echt bijenommetje wordt.

Totaal 12 bijenhotels

Het is de bedoeling dat er in totaal 12 bijenhotels komen, zodat de term Bijenommetje geen loze kreet blijft. Waar mogelijk en nodig, komen geschikte bomen en struiken voor bijen en bloemenweiden. Op de route bevinden zich ook bankjes waar even uitgerust kan worden.
De komende periode worden de andere bijenhotels ook geplaatst. Daarna komen ‘interieurbouwers’ (studenten) om de nestblokken aan te brengen. Er komen ook infopanelen met informatie over bijen en het specifieke gebied waar het bijenhotel staat.

Route

Het Bijenommetje volgt grotendeels het knooppunten netwerk. Op sommige plekken wijkt het er vanaf, om andere fraaie plekken te laten zien. Met een route bewijzering is het Bijenommetje te volgen. Medio juni dit jaar is het Bijenommetje gereed.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Provincie Noord Brabant, Gemeente Landerd, Brabants Landschap, de postcodeloterij

Gemeentelijke specialist Natuur en Landschap, Sonja Manders, bij een van de bijenhotels