‘Dumpen doe je niet. Zeg nou zelf!’

Dit item is verlopen op 17-06-2019.

Koelkasten, tuinstoelen, uitpuilende vuilniszakken, afgedankte tv’s: de Brabantse natuur ligt er vol mee. Steeds vaker worden huisraad en grof afval in het bos en het water gedumpt. Hartstikke illegaal en slecht voor het milieu. En het is ook nog eens gevaarlijk voor onze gezondheid en veiligheid, en die van dieren. Om het tij te keren, start de provincie vrijdag 29 maart met een campagne. Het motto: ‘Dumpen doe je niet. Zeg nou zelf!’

Afval in de natuur is een doorn in het oog. Loop je lekker te wandelen in het bos en dan stuit je op een oude toiletpot, een smerig matras of een stel ingezakte stoelen. En even verderop komt de verrotte lucht van een berg vuilniszakken je tegemoet. Weg is je ‘groene’ beleving. Het illegaal dumpen van huisraad en grof afval stijgt in Brabant de laatste jaren fors. In 2018 ging het om ruim 5.000 dumpingen, bijna 100 per week. Met de campagne wil de provincie de Brabanders bewust maken van het feit dat de natuur geen stortplaats is. Én dat we samen betalen voor het opruimen van het afval.

Wijzen op gedrag

De insteek van de zes weken durende campagne is Brabanders te wijzen op hun gedrag en verantwoordelijkheid: dumpen in de natuur is asociaal en doe je gewoon niet. Met tips en suggesties worden mensen gestimuleerd om hun huisvuil op andere manieren kwijt te raken. En die zijn er genoeg. Afgedankte spullen die nog goed zijn, kunt u verkopen of gratis aanbieden via Marktplaats. Met een goede bank of koelkast kunt u terecht bij de kringloopwinkel. Bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat of wasmachine neemt de leverancier uw oude apparaat gratis in. Lever uw oude huisraad en grofvuil tegen een kiloprijs in bij de Milieustraat in de buurt of laat het ophalen. En natuurlijk kunt u overtollige huisraad ook een tweede leven geven door het weg te geven.

Gratis BuitenBeter-app

De provincie roept mensen ook op om de ogen en oren open te houden. Komt u afgedankte huisraad of grof afval tegen in de natuur, meld dit dan. Dat kan bijvoorbeeld via de gratis BuitenBeter-app. Download de app, maak een foto van het gedumpte afval en stuur die naar de gemeente. Via GPS wordt de locatie bepaald en kan de gemeente tot actie overgaan. Ook kunt u 24 uur per dag telefonisch terecht bij de provinciale milieuklachtencentrale (073-681 28 21). Hier worden klachten geregistreerd en doorgegeven aan de juiste instantie. Door het dumpen van afval tijdig te melden, kunnen we samen voorkomen dat de natuur er de dupe van wordt.

poster tegen dumpen afval in natuur