Documentaire over bijzondere geschiedenis van Zeelanders in Amerika

Dit item is verlopen op 02-05-2019.

Subsidie voor documentaire

Het college van Landerd heeft besloten om een subsidie van € 2.500 beschikbaar te stellen voor een documentaire over Little Chute. Deze documentaire gaat over de bijzondere  band die het plaatsje Little Chute in de Verenigde Staten heeft met de regio Zeeland en Uden.

Emigranten uit Zeeland

In de vorige eeuw zijn katholieke emigranten uit voornamelijk Uden, Zeeland en omstreken geëmigreerd naar het plaatsje Little Chute in de Amerikaanse staat Wisconsin. De nazaten hiervan hebben altijd een sterkte band gehouden met hun oorsprong in Nederland. Er zijn nog steeds Nederlandse namen en straatnamen te vinden en er is zelfs een molen gebouwd in Little Chute die de naam Zeeland draagt.

Documentaire

De Heemkundekring heeft veel onderzoek gedaan naar dit plaatsje en haar inwoners en bracht initiatiefnemers Manon van Bergen en Diny van Hoften op het idee om deze geschiedenis te laten zien in een documentaire. Deze documentaire gaat 'Van Houdoe naar How do...?' heten.

Wethouder Böhmer: “Deze documentaire biedt een unieke kans om een belangrijk deel van de geschiedenis van Landerd en Uden voor het nageslacht vast te leggen. Daarom geven wij graag een financiële bijdrage.”

Crowdfunding

Om de documentaire verder te kunnen bekostigen zijn de initiatiefnemers een crowdfundingsactie gestart. Als alles goed gaat zal de documentaire eind dit jaar klaar zijn. Naast de documentaire is er al een jaarlijkse een uitwisseling met de inwoners. Ook is er de wens om een digitaal platform op te richten zodat jongeren Zeeland en Uden in contact kunnen komen met jongeren uit Little Chute.