Bezoekers laten genieten van mooi natuurgebied

Ze wonen hun hele leven lang al in of bij het natuurgebied De Maashorst dat deel uit maakt van de gemeente Landerd. Toch verbazen Albertine van Vucht en Wim Verstegen uit Schaijk zich nog over dat gebied. Ze werken als vrijwilliger voor het Platform Toerisme Landerd. “Het is gewoon mooi om te zien hoeveel plezier de mensen hebben in het gebied. Het is mooi om daar onderdeel van te zijn,” aldus een van hen.

Wim Verstegen

Medewerkers van IBN doen voor het Docusproject het onderhoud. Wim Verstegen is vooral toezichthouder. “Ik was er niet meer zo bekend mee, mijn kleinkinderen vertelden dat het daar zo mooi was. Ik had dat niet zo in de gaten, maar het is een schitterend gebied.” Voor Wim Verstegen de aanleiding zich aan te melden als vrijwilliger. Hij deed aanvankelijk zelf allerlei klusjes, samen met andere vrijwilligers. Hij heeft meegeholpen bij het realiseren van het Docuspad. Nu is zijn werk meer coördinerend. “Ontspannen bezig zijn, er zit geen druk achter. Er komen veel scholen en dan is het mooi om te zien hoe kinderen van het gebied genieten.”

Albertine van Vucht

Diezelfde ervaring heeft Albertine van Vucht. Ze geeft aan groepen of aan mensen individueel informatie over het gebied. “Ik verbaas me soms over het feit dat mensen hier zo weinig weten van de eigen plaats waar ze wonen. Het is dan toch heel erg leuk om mensen de weg te wijzen, om ze te informeren over bijvoorbeeld de herkomst van namen.” Sinds 5 jaar werkt Albertine als vrijwilliger. Als dagelijks bezoeker van het natuurgebied wilde ze actief worden voor het platform. De cultuur-historische route is een van haar activiteiten. “De geschiedenis en de cultuur van de streek onder de aandacht brengen”. Ze is op vele terreinen actief. Om er een paar te noemen: de molendagen, wandelingen, speuren naar sporen en natuurlijk het Docus de Daspad.”

Er is voor Platform Toerisme een vast groepje vrijwilligers en een groep mensen die bij projecten de helpende hand bieden. “We komen altijd handen te kort,” aldus Albertine. “Ik zou tegen de mensen willen zeggen: kom mee helpen, draag samen met ons uit hoe mooi het hier is en hoe trots we er op kunnen zijn.”

Foto boven: Albertine van Vucht. Foto onder: Wim Verstegen:

AlbertineWim Verstegen

Doe mee! Word vrijwilliger

Platform Toerisme is actief met tal van activiteiten waarbij de hulp van vrijwilligers onmisbaar is.

Het gaat o.a. om:

  • Wandel- en fietsroutes
  • Docus de Das-projecten
  • Lampionoptocht
  • Speuren naar (wild)sporen
  • Molendagen
  • Dorpswandelingen
  • Folders schrijven en verspreiden
  • Uittips.

Belangstelling? Meld u aan bij: info@vvvlanderd.nl.

Meer informatie: www.vvvlanderd.nl