Alcohol en borrelnootjes op pauze voor ‘IkPas’

Dit item is verlopen op 25-05-2019.

De werkgroepen van Samen Landerd, Samen Landerd schrijven elke twee weken over wat hen bezig houdt. Deze keer bijt Samen Landerd, Zonder Drugs het spits af over de actie ‘IkPas’. Door René van Kollenburg, huisarts Schaijk namens Samen Landerd Zonder DrugsLogo Samen Landerd Samen Beter

Als huisarts stel ik meerdere keren per dag aan mensen voor een levensstijl verandering te doen. Je wordt fitter als je meer beweegt, stopt met roken, of gezonder gaat eten. Voor een goede gezondheid moet je wel wat doen, en soms ook wat laten staan.

Actie ‘IkPas’

Hoe lastig dat is, ervaar ik dagelijks met mijn ‘IkPas’– polsbandje om. Bij deze landelijke actie is het de bedoeling om je alcoholgebruik gedurende 40 dagen “op pauze” te zetten. Deze campagne wordt jaarlijks herhaald en iedereen kan meedoen: gedurende de hele maand januari of de 40 dagen na carnaval. En natuurlijk kun je zelf ook op ieder moment besluiten om eens een tijdje te stoppen of te minderen.

Nu ben ik nooit een groot drinker geweest. Maar ik hou des te meer van calorierijk eten zoals borrelhapjes en nootjes. Daarom besloot ik om gedurende 40 dagen ook dáár een pauze in te lassen. Het zet me aan het denken. Waarom is het zo lastig om 40 dagen een ongezonde gewoonte te laten staan? Terwijl het voor je lichaam zo goed is: ik voel me nu fitter dan ik me in tijden gedaan heb!

Volhouders

Het is een uitdaging om andere mensen hiervoor enthousiast te maken. Toch ging zelfs onze burgemeester de uitdaging aan om 40 dagen zijn alcohol consumptie te stoppen. Als voorbeeld voor alle inwoners van Landerd. Petje af! Hopelijk gaat het nog meer volgers geven.

Behalve alcohol gebruik, zijn er nog meer middelen die tot problemen kunnen leiden. Drugsgebruik; er aan beginnen is zo gedaan, maar er blijvend mee stoppen is een levenslang proces. Niet voor niets noemen veel ex-drugsgebruikers zichzelf ‘drugsgebruiker in herstel’. Voor iemand die dit weet vol te houden, heb ik diep respect.

En hoe ging dat thuis?

Thuis kwam het item over alcohol weer om de hoek kijken met een Sweet Sixteen Party. ‘Er komt niemand hoor, als er geen alcohol geschonken wordt.’ Sommige ouders, zo hoor ik, vinden het alcoholgebruik van hun kinderen niet erg: ‘omdat wij het vroeger ook deden’.

Het is inmiddels duidelijk bewezen dat hoe vroeger jongeren met alcohol beginnen, hoe groter de kans op verslaving later is. Dat bij binge-drinking je IQ blijvend daalt (je hersenen beschadigen erdoor, zeker op puber-leeftijd). En dat je ook gemakkelijker naar de drugs overgaat.

Als ouders heb je echt wel invloed op je kinderen: door het te verbieden. En het niet ‘in geringe mate’ toe te staan. Als je het eerste pilsje thuis onder de 18 jaar goedkeurt, geef je je puber toch een soort toestemming om vaker te gaan drinken.

Dus hebben wij als ouders onze poot stijf gehouden, en was er geen alcohol op het feest van dochterlief. Gelukkig was de hele vriendenclub aanwezig, en werd het toch erg gezellig!

Over Samen Landerd, Samen Beter

Samen Landerd, Samen Beter is een (bijzondere) samenwerking van verschillende organisaties in Landerd. Zij willen werken aan een gezond en vitaal Landerd. Meer dan 40 professionals en vrijwilligers werken aan de thema’s die leven in Schaijk, Reek en Zeeland. Wilt u meer informatie of contact met één van de werkgroepen? Kijk op facebook @SamenLanderd of www.samenlanderd.nl.