Natuurpoort De Maashorst

Aan de noordzijde van De Maashorst komt een geheel nieuwe Brabantse Natuurpoort, genaamd Natuurpoort De Maashorst. Dit wordt de centrale entree voor bezoekers aan de noordzijde van de Maashorst, vanuit de richtingen Paalgraven / A50, Oss, Schaijk, etc. Deze Natuurpoort komt aan de Palmstraat in Schaijk, vlakbij het reeds bestaande Recreatieoord De Maashorst met de zwemplassen. Bij de Natuurpoort komt ook een 30 meter hoge uitkijktoren, om natuurgebied De Maashorst en de wisenten te kunnen bekijken.

In de kern van natuurgebied De Maashorst komen grote grazers (waaronder wisenten) binnen een afgezet begrazingsgebied. Aan de randen van De Maashorst komen in totaal drie Natuurpoorten; dit worden de centrale entrees voor de ontsluiting van het natuurgebied. Door deze aanpak wordt de natuur in de kern versterkt en wordt de toeristische druk op het gebied in de randen opgevangen.

Schets uitzicht uitkijktoren

Invulling Recreatieve poort

Natuurpoort De Maashorst gaat onder andere plaats bieden aan:

  • minimaal 135 parkeerplekken
  • een horecagelegenheid
  • overnachtingsmogelijkheden
  • verschillende speelvoorziening in het bos
  • goede informatievoorziening over De Maashorst
  • een startpunt voor fietsers, wandelaars, mountainbikers en andere sporters
  • een 30 meter hoge uitkijktoren aan de rand van het begrazingsgebied.

De exacte invulling van Natuurpoort De Maashorst zal bepaald gaan worden door degene die de Natuurpoort gaat realiseren en exploiteren.

Natuurpoort De Maashorst ligt direct aan de rand van het natuurgebied De Maashorst, en ligt aan reeds bestaande routes voor fietsers, mountainbikers, ruiters en wandelaars. Vanuit de Natuurpoort lopen en fietsen de bezoekers straks zo de natuur in.
Natuurpoort De Maashorst is direct ontsloten vanaf de provinciale weg en de A50. Er komt bewegwijzering vanaf de A50 naar Natuurpoort De Maashorst. In verband met de komst van de Natuurpoort wordt de kruising van de Palmstraat met de provinciale weg in de nabije toekomst uitgevoerd als een rotonde.
Natuurport De Maashorst en de uitkijktoren zijn mogelijk door een subsidie van de provincie Noord-Brabant voor de versterking van het natuurgebied De Maashorst.

Tegelijk met de ontwikkeling van deze recreatieve poort ontwikkelt ook het reeds bestaande Recreatieoord De Maashorst, met de zwemplassen. De bedoeling is die locatie (momenteel met stacaravans) ontwikkelt tot Landgoed De Maashorst, met moderne vakantiebungalows.
Ook worden openbare parkeervoorzieningen gerealiseerd, wandelpaden aangelegd, en wordt een speel- en fitnessbos ingericht.
De uiteindelijke recreatieve entree aan de Palmstraat, bestaat straks uit de nieuw te realiseren Natuurpoort De Maashorst met activiteiten en uitkijktoren, in combinatie met het bungalowpark Landgoed De Maashorst.

De gemeente Landerd is momenteel op zoek naar (en in gesprek met) met marktpartijen om te komen tot een goede invulling, realisatie en exploitatie van Natuurpoort De Maashorst.
Geïnteresseerde partijen kunnen hierover contact opnemen met Jan van Gorp van de gemeente Landerd tel:(0486) 458 111 of via mail: info@landerd.nl.

Geïnteresseerde marktpartijen moeten echte ambassadeurs van De Maashorst willen zijn: ze moeten de natuur een warm hart toedragen, en ervaring met horeca en/of natuurpoorten is natuurlijk erg wenselijk.

Schets Poort van de Maashorst