Onthulling infopaneel agrarisch natuurbeheer

Langs de pelgrimsroute aan de Hertogswetering tussen Velp en Grave prijkt sinds vrijdag een fraai infopaneel. De onthulling ervan trok veel belangstelling.
Het was al een prachtig fiets-/wandelpad en dat is nu nog mooier geworden. Dit dankzij Louis Hermanussen, deelnemer aan het Agrarisch Natuur Beheer Oost-Brabant (ANB Oost-Brabant). Hij zaaide een slordige 2 kilometer in langs de Hertogswetering en de watergangen die erop uitkomen met een speciaal bloemenmengsel. Bovendien heeft hij in de directe omgeving ook nog eens ruim 7,5 ha ingezaaid als ‘vogelakker’. Een ‘vogelakker’ bestaat voor 75% uit luzerne die geoogst wordt en 25% uit bloemen die het hele jaar blijven staan. Dat ziet er prachtig uit en is bovendien buitengewoon goed voor insecten en vogels. Kortom een enorme impuls voor de biodiversiteit! Herman Wijdeven, voorzitter van ANB Oost-Brabant, benadrukte dit tijdens de onthulling. ANB Oost-Brabant is de organisatie die contracten afsluit met boeren die aan agrarisch natuur beheer willen doen.

Gemeente Grave

Wethouder Ben Peters van de gemeente Grave benadrukte het nog eens door te zeggen dat de gemeente erg blij is met dit soort initiatieven. En hoe belangrijk het is dat er iets gebeurt voor de akker- en weidevogels. Deze prachtige vogels gaan al jaren achteruit en veel soorten komen op de rode lijst als er niets verandert. Al zijn het maar kleine stapjes, dan nog heeft het zin.

Veel belangstelling voor Veldexcursie

Na de onthulling was er een veldexcursie langs de akkerranden met uitleg over de bloemenranden door Jan Ottens veldmedewerker ANB Brabant. Hij wist de aanwezigen uitermate te boeien met zijn uitleg over de betekenis van de akkerranden. Ondanks de droogte staan de bloemen staan er prachtig bij: echte juweeltjes om te zien. Goed voor voedsel, schuilgelegenheid en de mogelijkheid om voort te planten voor veel dieren.

Steeds meer bloemrijke akkerranden een enorme impuls voor de biodiversiteit!

Deze bloemrijke akkerranden zijn nu op veel plaatsen te zien. Dit is goed voor vlinders, bijen en andere insecten. En na de bloei is het zaad weer uitermate goed voer voor veel vogels.

Gemeente Landerd

Ook in de gemeente Landerd zijn door de deelnemende boeren van het Agrarisch Natuur Beheer Oost-Brabant (ANB Oost-Brabant) veel randen en vogelakkers ingezaaid. Zo neemt het agrarisch natuurbeheer steeds meer toe! Al met al heel goed voor de biodiversiteit!

Melkveebedrijf Hermanussen zaait in voor biodiversiteit