Wat te doen bij een rioolverstopping?

Loopt het afvalwater niet meer goed weg? Dan kan er een rioolverstopping zijn. Is het riool verstopt op uw eigen grond? Dan moet u de verstopping zelf (laten) verhelpen. Een verstopping op grond van de gemeente wordt door de gemeente verholpen.

Waar zit de verstopping?

Om vast te stellen waar de verstopping zit, moet u het huisaansluitputje vrij graven. Het huisaansluitputje ligt over het algemeen ongeveer een halve meter binnen de perceelgrens. Weet u niet waar dit putje ligt? De gemeente heeft een kaartje van de positie van uw huisaansluitputje die u telefonisch kunt opvragen.

Staat de vrij gegraven put vol met afvalwater? Dan zit de verstopping op gemeenteterrein.

Staat de vrij gegraven put leeg? Dan zit de verstopping op particulier terrein.

Wie betaalt de kosten voor het verhelpen van de verstopping?

Zit de verstopping op gemeenteterrein? Dan zijn de ontstoppingskosten voor de gemeente.

Zit de verstopping op particulier terrein? Dan moet u het ontstoppen van het riool zelf betalen.

Let op: geeft u zelf opdracht voor werkzaamheden aan een ontstoppingsbedrijf, dan betaalt u zelf de kosten. Ook als de verstopping op gemeenterrein zit.

Wanneer moet ik contact opnemen met de gemeente?

Neem bij een verstopping op gemeenteterrein altijd contact met de gemeente op via  telefoonnummer: 0486 458111. Buiten kantooruren kunt u voor noodgevallen bellen naar de storingsdienst van de gemeente Landerd, telefoonnummer: 0486 464246. De rioolonderhoudsploeg van de gemeente zorgt er voor dat de verstopping verholpen wordt en maakt het gegraven gat weer dicht.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het riool en rioolverstoppingen? Kijk dan op de website van Stichting Rioned.