Onkruid bestrijden? Dan zonder Glyfosaat!

Gemeente Landerd roept haar inwoners op om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken

Glyfosaat heeft de afgelopen tijd veel in de belangstelling gestaan. Het is het meest bekend als bestanddeel van onkruidverdelgingsmiddel ‘Roundup’. Het is een chemisch middel met risico’s voor de gezondheid. Daarom roepen wij onze inwoners op om dit soort chemische bestrijdingsmiddelen niet te gebruiken. Er zijn gelukkig genoeg alternatieven die minder schadelijk voor mens en milieu zijn.

Goede voorbeeld

De gemeente werkt al jaren zonder chemische bestrijdingsmiddelen aan het groenonderhoud. Enige uitzondering is de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Dit is een zeer agressieve invasieve plantensoort die door een aannemer wordt bestreden met Glyfosaat op een paar kleine plekken in de gemeente. 

Alternatieven

Om zonder chemische middelen onkruid te bestrijden kunt u technieken gebruiken zoals borstelen, branden, heet water en stoom. Let op: azijn, zout, soda of chloorbleekmiddelen zijn geen goed alternatief. Deze middelen tasten de bodemkwaliteit aan.

Ook in de landbouw zijn er alternatieven voor chemische middelen. Dit zijn onder andere  onderploegen, afsnijden of het gebruik van hitte.

Wilt u meer tips?

Op www.onkruidvergaat.nl staat informatie verzameld over hoe onkruid bestreden kan worden. De site is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.