Soorten afval

In een huishouden komt nogal wat afval vrij. Door dit afval te scheiden kunt u geld besparen. En het is nog goed voor het milieu ook!

Afval kunt u gescheiden aanbieden in de afvalcontainers of naar het Duurzaamheidsplein Oss brengen.

Electrische apparaten

Grote en kleine electrische apparaten levert u in bij het Duurzaamheidsplein Oss en bij de gemeentewerf aan de Runstraat 59a in Schaijk. De gemeentewerf is open op maandag, woensdag en vrijdag van 8.00 tot 12.00.

Het Kringloopbedrijf Oss haalt goede en kapotte apparaten bij u aan huis op.

Nieuw apparaat gekocht? Vaak kunt u het oude bij de winkel waar u het nieuwe apparaat kocht inleveren.

Frietuurvet en -olie

Gebruikt frituurvet- en olie kunt u brengen naar het Duurzaamheidsplein Oss. Doe het vet of de olie in de oude verpakking en lever het in. U kunt het afval ook inleveren bij de Jumbo in Zeeland en de AH in Schaijk.

Gooi oud frituurvet- en olie NOOIT in het toilet of in de afvoer. Dit is verboden omdat het riool dan verstopt kan raken.

Glas

Niet alle glas mag in de glasbak. WEL in de glasbak mag: glazen flessen en potjes. NIET in de glasbak mag: dubbel glas, ovenschalen, spiegels, glasplaten, kristal etc..

Glasbakken vindt u in:

  • Schaijk, bij de Jumbo aan de Pastoor van Winkelstraat en bij AH op het Kapelanieplein
  • Reek, op de hoek Mgr. Borretstraat-Brouwershof
  • Zeeland, bij supermarkt Jumbo in de Kerkstraat

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)

GFT kunt u in de groene afvalcontainer verzamelen. GFT is: schillen en resten van groenten en fruit. Gekookte etensresten (vis en vlees), ook graten en botjes, kaas, brood, eischalen, theezakjes, koffiedrap, bladeren, gemaaid gras, planten en onkruid. Twijfelt u of iets in de groene container mag? Doe de afvalcheck.

In de afvalkalender staat wanneer u de groene afvalcontainer aan straat kunt zetten.

Grof huisvuil

Grof huisvuil is afval dat te groot is voor de grijze container of niet in de container mag. Denk aan elektrische apparaten, stoeptegels, chemisch afval of bouw- en sloopafval. Dit kunt u brengen naar het Duurzaamheidsplein Oss.

Het Kringloopbedrijf Oss haalt bruikbare én kapotte, grote en kleine spullen gratis bij u thuis op. Maak hiervoor een afspraak of bel naar (0412) 626 111.

Grof tuinafval

Grof tuinafval kunt u inleveren bij het Duurzaamheidsplein (milieustraat) in Oss. Dit is gratis tot 2m3.

U kunt grof tuinafval ook brengen naar (of laten ophalen door):

Bekijk hun websites voor de openingstijden en de kosten.

In de bebouwde kom halen we ieder najaar maximaal 2m2 snoeiafval op bij u aan huis. Dit is een gratis service. Houd vanaf september deze website en het Gemeentenieuws in de arena in de gaten.

Aanmelden gratis ophalen grof groenafval

Klein chemisch afval (KCA)

KCA is: spaarlampen, batterijen, Tl-buizen, lampenolie, bestrijdingsmiddelen, verf, accu’s, medicijnen etc.. Twijfelt u? Doe de afvalcheck.

Klein KCA kunt u in de milieubox verzamelen.

Deze milieubox hoort bij uw huis. Geen milieubox? Bel ons op 0486-458 111.

Lever de milieubox en KCA dat niet in de milieubox past, in bij de het Duurzaamheidsplein Oss of bij de gemeentewerf aan de Rustraat 59a in Schaijk. De gemeentewerf is open op maandag, woensdag en vrijdag van 8.00 tot 12.00.

Oud ijzer

U kunt oud ijzer gratis inleveren bij het Duurzaamheidsplein Oss. Oud ijzer is metaal, roestvrijstaal, zink, aluminium, koper, lood.

Let op: elektrische en elektronische apparaten zijn geen oud ijzer. Deze levert u ook gratis in bij het Duurzaamheidsplein Oss of bij de gemeentewerf aan de Runstraat 59a in Schaijk. De gemeentewerf is open op maandag, woensdag en vrijdag van 8.00 tot 12.00.

Oud papier en karton

U kunt oud papier wegbrengen naar het Duurzaamheidsplein Oss of naar de gemeentewerf aan de Runstraat 59a in Schaijk. De gemeentewerf is open op maandag, woensdag en vrijdag van 8.00 tot 12.00.

Plaatselijke verenigingen halen oud papier en karton aan huis op. Dit staat niet in onze afvalkalender omdat de ophaaldagen wisselen.

Wat er wel en niet bij oud papier mag, leest u op Milieucentraal.nl.

Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD)

Als u twijfelt of iets bij PMD mag, is dit een goede geheugensteun: PMD is altijd verpakkingsafval. Een oude plastic tuinstoel, een bierkrat of plastic speelgoed hoort dus niet bij PMD. Piepschuim is ook geen PMD. U kunt ook de afvalcheck doen als u twijfelt.

  • Plastic: flessen, bekers, kuipjes, zakjes, folie enz.
  • Metaal: (frisdrank)blikjes, soepblikken, doppen, aluminium schaaltjes, bakjes enz.
  • Drankkartons: melkpakken, yoghurtpakken, frisdrank, drinkpakjes enz.

PMD biedt u aan in speciale afvalzakken.

Deze zakken kunt u ophalen op het gemeentehuis, de gemeentewerf aan de Runstraat 59a te Schaijk, in Het Wapen van Reek aan de Nieuw Heijtmorgen 20 in Reek, de Phoenix aan de Pastoor van Winkelstraat 11 in Schaijk en in De Garf aan de Kerkstraat 35 in Zeeland.

Bekijk de afvalkalender voor de dagen dat u PMD aan straat kunt zetten.

PMD-afval hoeft niet schoongespoeld te zijn, wel leeg. Plaats de zakken voor 7.00 uur in de straat waar u ook de grijze en groene afvalcontainer zet.

Restafval

Restafval is afval dat overblijft na het scheiden van afval. Ga naar de afvalkalender voor de dagen dat restafval wordt opgehaald. Restafval gaat in de grijze afvalcontainer en gaat uiteindelijk naar de verbrandingsoven. Het verbranden van afval is erg duur.

Twijfelt u of iets in de grijze afvalcontainer mag? Doe de afvalcheck.

Bekijk de afvalkalender voor de dagen dat de u de grijze container aan straat kunt zetten.

Op weg naar minder restafval

Veel van ons afval kunnen we hergebruiken (kringloopeconomie). Als we ons denken nog meer omschakelen naar 'van afval naar grondstof' stijgt het hergebruik en daalt de hoeveelheid restafval. Ook hergebruik van spullen is heel belangrijk! Want het verbranden van restafval wordt steeds duurder en er hoeven geen nieuwe grondstoffen te worden gebruikt. Afval zien als grondstof is goedkoper, duurzamer en beter voor onze aarde. Nog beter natuurlijk is het om afval te voorkomen. Op de website van Milieucentraal staan tips om afval te verminderen.

Schoon puin

Puin, zonder zand, kunt u brengen naar het Duurzaamheidsplein Oss. U kunt het ook brengen naar:

Bekijk hun websites voor de openingstijden en de kosten.

Textiel en schoenen

In de gemeente staan op verschillende plekken containers waar u gratis kleding in kunt doen. U kunt textiel en schoenen ook naar het Duurzaamheidsplein Oss brengen.


Meer Afval