Stemmen bij volmacht

Als u op 17 maart niet zelf kunt stemmen (bijvoorbeeld door andere verplichtingen of ziekte/gezondheidsklachten) kunt u iemand anders machtigen. 

Hij of zij mag dan namens u stemmen. Deze persoon moet dan zelf wel kiesgerechtigd zijn en dus mogen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Er zijn twee verschillende machtigingen: een onderhandse volmacht en een schriftelijke volmacht.

Voor kiezers van 70 jaar en ouder is het mogelijk om per brief te stemmen.

Onderhandse volmacht

Door het invullen en ondertekenen van de achterkant van uw stempas, geeft u een onderhandse volmacht. Dit kan tot en met de dag van de verkiezingen. Bijvoorbeeld als u op de dag van de verkiezingen verkoudheidsklachten heeft en u hebt geen negatieve testuitslag voor het Covid-19 virus.

De volmachtstem kan de gemachtigde alleen tegelijk met zijn/haar eigen stem uitbrengen. Hij/zij moet dus zelf mogen stemmen. De gemachtigde heeft hierbij uw ingevulde stempas en (kopie van) uw identiteitsbewijs nodig. 

Is uw identiteitsbewijs verlopen? Het identiteitsbewijs mag op de dag van de verkiezingen maximaal 5 jaar verlopen zijn. Een identiteitsbewijs waarop staat ‘geldig tot 18 maart 2016’ of elke andere latere datum kan bij deze verkiezingen gebruikt worden.

Schriftelijke volmacht

Met een schriftelijke volmacht kunt u iemand uit dezelfde gemeente of een andere gemeente machtigen om voor u te stemmen. Om een schriftelijke volmacht te kunnen verlenen, gebruikt u het formulier ‘Verzoek om bij volmacht te stemmen (DOCX, 17.4 kB)’. 

U en de gemachtigde moeten het formulier ondertekenen. De gemachtigde ontvangt een volmachtbewijs waarmee hij of zij voor u kan stemmen.

U kunt het formulier tot uiterlijk 5 werkdagen voor de verkiezingsdag op 17 maart 2021 indienen. Een eenmaal verleende schriftelijke volmacht kan niet worden ingetrokken. De Tijdelijke wet verkiezingen bepaalt dat u de aanvraag tot schriftelijke volmacht tot uiterlijk 12 maart 2021 tot 17.00 uur nog kunt aanvragen. Na dit moment is alleen nog een onderhandse volmacht mogelijk.
Om voor u te stemmen, neemt de gemachtigde alleen het volmachtbewijs mee naar het stembureau; een kopie van uw identiteitsbewijs is niet nodig. De gemachtigde kan de volmachtstem (uw stem) alleen tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen.

Briefstemmen

Het is voor de doelgroep met personen van 70 jaar en ouder mogelijk om per brief te stemmen. U ontvangt dan een stempluspas en een briefstembiljet per post. U heeft de mogelijkheid om dit per post retour te sturen met behulp van de bijgevoegde envelop.

Een andere mogelijkheid is om het af te geven bij een officieel aangewezen afgiftepunt. Het afgiftepunt is het gemeentehuis, Kerkstraat 39 Zeeland.

Hier is een medewerker aanwezig die uw bescheiden in ontvangst neemt en deze in uw bijzijn voorziet van een datumstempel en handtekening. Het afgiftepunt is geopend vanaf 10 maart 2021 tot en met 16 maart 2021, van 09.00 tot 17.00 uur.

Ook op 17 maart 2021, van 7.30- 21.00 uur kunt u nog op het afgiftepunt uw stempluspas en briefstembiljet inleveren.


Meer Verkiezingen