Veelgestelde vragen verkiezingen

Wie mag stemmen?

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit
 • U bent niet uitgesloten van het kiesrecht
 • U bent op de dag van de stemming (17 maart 2021) 18 jaar of ouder.

Ook mensen die de Nederlandse nationaliteit hebben, maar in het buitenland wonen zijn kiesgerechtigd. Om uw stem uit te brengen voor de leden van de Tweede Kamer op 17 maart 2021 kunt u zich tot en met 3 februari 2021 registreren via de website van de gemeente Den Haag.


Wanneer is de dag van de stemming?

Woensdag 17 maart 2021 worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden.


Waar en wanneer kan ik stemmen?

Bij de komende Tweede Kamerverkiezing verloopt het verkiezingsproces anders. Dit om het risico op verspreiding van Covid-19 op de verkiezingsdag tegen te gaan. Er worden maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het voor kiezers veilig is om te stemmen en het voor stembureauleden veilig is om hun werk te doen in de stemlokalen.

In verband met de Coronamaatregelen is Gemeente Landerd genoodzaakt om meer en andere stembureaus in te zetten (ander locaties dan die voorheen zijn gebruikt). Om het risico op verspreiding van Covid-19 tegen te gaan zijn er maatregelen getroffen.
De Tijdelijke Wet Tweede Kamerverkiezingen COVID-19 maakt het kiezers van 70 jaar en ouder mogelijk om per brief te stemmen.
Zie ook ‘Briefstemmen’.

Openingstijden en locatie stembureau voor kiezers met een kwetsbare gezondheid

Kiezers met een kwetsbare gezondheid krijgen de gelegenheid om eerder te stemmen. Dit kan op de twee dagen voorafgaand aan de verkiezingsdag:

Maandag 15 maart 2021 en dinsdag 16 maart 2021 zijn de volgende locaties geopend van ’s ochtends 07.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur.

 • Sporthal De Eeght, Bossestraat 8 Schaijk (rolstoelvriendelijk)
 • Dorpshuis 'Het Wapen van Reek', Nieuw Heijtmorgen 20 Reek (rolstoelvriendelijk)
 • Dorpshuis 'De Garf', Kerkstraat 35 Zeeland (rolstoelvriendelijk)

Openingstijden en locatie stembureau voor ALLE kiezers

Kiezers die niet behoren tot de kwetsbare doelgroepen brengen hun stem uit op woensdag 17 maart 2021 in de volgende locaties die geopend zijn van ’s ochtends 07.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur.

 • Sporthal De Eeght, Bossestraat 8 Schaijk (rolstoelvriendelijk)
 • Dorpshuis 'De Phoenix', Pastoor van Winkelstraat 11 Schaijk (rolstoelvriendelijk)
 • DAW, Bossestraat 56 Schaijk (rolstoelvriendelijk)
 • Dorpshuis 'Het Wapen van Reek', Nieuw Heijtmorgen 20 Reek (rolstoelvriendelijk)
 • Gymzaal Reek, Monseigneur Suijsstraat 37 Reek
 • Dorpshuis 'De Garf', Kerkstraat 35 Zeeland (rolstoelvriendelijk)
 • Sporthal De Hekel, Vlasroot 35 Zeeland
 • Café t Oventje, Voor-Oventje 32 Zeeland

De stemlokalen met (rolstoelvriendelijk)  zijn toegankelijk voor mindervaliden.


Wanneer ontvang ik mijn stempas?

Uw stempas wordt uiterlijk 3 maart 2021 bij u thuis bezorgd.
Heeft u op 3 maart 2021 geen stempas ontvangen, dan kunt u een vervangende stempas aanvragen. Zie ook ‘u bent uw stempas kwijt?’.


Wat moet ik meenemen als ik ga stemmen?

Om uw stem uit te brengen neemt u uw stempas(sen) en uw identiteitsbewijs mee. Zonder identiteitsbewijs en stempas(sen) kunt u uw stem niet uitbrengen.

Geldigheid identiteitsbewijs

Uw identiteitsbewijs mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. Een identiteitsbewijs waarop staat ‘geldig tot 18 maart 2016’ of elke andere latere datum kan bij deze verkiezingen gebruikt worden.   

Identiteitsbewijs kwijt of gestolen?

Bent u uw identiteitsbewijs kwijt of is het gestolen? Dan kunt u uw stem uitbrengen door een kopie te laten zien van de verklaring van vermissing die is opgemaakt door de gemeente. Daarnaast moet u een pasje of document met uw naam en foto laten zien. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement of OV-pas.


Kan ik ook in een andere gemeente mijn stem uitbrengen?

Voor de verkiezingen van de leden van de Tweede Kamer kunt uw stem uitbrengen in alle gemeenten binnen Nederland. Om uw stem in een andere gemeente uit te brengen, heeft u een kiezerspas nodig.

Voor meer informatie hierover: U wilt in een andere gemeente binnen Nederland gaan stemmen? Vraag een kiezerspas aan! of link?