Opening Bijenommetje in Zeeland zeer druk bezocht

Vrijdag 14 juni vond de officiële opening plaats van het Bijenommetje in Zeeland. Ondanks de grote show van de luchtmacht die plaatsvond, waren er toch nog ruim 60 mensen bij de opening! Het programma begon om 12.30 uur bij D’n Oven van daaruit vertrok de stoet per fiets via de bijenroute naar De Pastorie. Daar werden de deelnemers getrakteerd op heuse honingwijn; ook wel mede genoemd.

Officiële opening

Om 14.30 vond de officiële opening plaats bij het eerste bijenhotel op ‘t Oventje door wethouder Hans Vereijken. Aansluitend gaf Jan Ottens een interessante lezing over de belangrijke rol die bijen spelen in de biodiversiteit in Café ’t Oventje.

Landschappen-van-Allure

De bijenhotels zijn onderdeel van één van de zogenoemde ‘ommetjes’ in het kader van Landschappen-van-Allure. Die ‘ommetjes’ verbinden de dorpen meer met de Maashorst. Hiervoor zijn wandelpaden ontwikkeld van circa 6 à 10 km in en om Zeeland en Schaijk. Ze voeren langs mooie plekken in het buiten gebied. De gemeente Landerd heeft het initiatief genomen om voorzieningen voor bijen te koppelen aan één van deze routes: het Bijenommetje.

‘Ik ben nu op mooie plaatsen geweest in ons dorp die ik niet eens kende,” was een vaak gehoord geluid.

Totaal 12 bijenhotels

Er zijn in totaal 12 bijenhotels, zodat de term Bijenommetje geen loze kreet blijft. Langs de route staan geschikte bomen, struiken en bloemenweiden voor bijen. Er staan infopanelen met informatie over bijen en de specifieke locatie waar het bijenhotel staat. Op de route bevinden zich ook bankjes waar even uitgerust kan worden. Voor wie dit niet voldoende vindt; er liggen ook drie horeca gelegenheden aan de bijenroute.

Route

Het Bijenommetje volgt het wandelroute knooppunten netwerk. Zie bijlage onderaan dit bericht.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Provincie Noord Brabant, Gemeente Landerd, Brabants Landschap, De Postcodeloterij.

fietsers tijdens de het bijenommetje

Te downloaden: