Brief aan inwoners

Beste dorpsgenoten uit Schaijk, Reek en Zeeland,

Het is een vreemde tijd. We leven sinds een aantal weken in een wereld  waar we ons eerder geen voorstelling van konden maken. Het coronavirus zorgt voor onzekerheid en stelt ons voor hele nieuwe uitdagingen.

We willen er zijn voor elkaar. Politieke verschillen, afwijkende meningen en opvattingen zijn even minder belangrijk. Het gaat er nu om dat we samen goed door deze periode heen komen. Daarom willen wij als gemeenteraad  u graag een hart onder de riem steken.

Wij zijn trots op u. U zorgt in onze dorpen voor de saamhorigheid die nodig is om door deze zware periode heen te komen.  Want het is zwaar. Dat gevoel delen wij met u. Er zijn in onze gemeenschap mensen ziek geworden en helaas zijn er ook  dorpsgenoten overleden. Dit stemt ons treurig en wij leven mee met hen en hun naasten.  Wij roepen iedereen op om elkaar tot steun te zijn en te blijven.

We merken en zien allemaal hoe moeilijk het is. Voor de medewerkers in de zorg waar het uiterste van wordt gevraagd. Voor ondernemers die hun zaak moeten sluiten. Voor alle mensen die niet weten of zij straks nog een baan hebben. Voor ouderen en zieken die geen bezoek meer mogen ontvangen. Voor ouders die thuis hun kinderen moeten onderwijzen. Voor scholieren die hun schoolloopbaan niet groots met een eindexamen kunnen afsluiten.  Voor al degenen waarvan hun leven op de kop staat.

Guus Meeuwis kon het niet treffender verwoorden:
Ik loop hier alleen
In een te stille stad
Ik heb eigenlijk nooit last
Van heimwee gehad
Maar de mensen ze slapen
De wereld gaat dicht
En dan denk ik aan Brabant
Want daar brandt nog licht

We merken nu wat het met ons doet als ons normale leven tijdelijk lam wordt gelegd. Dit leidt tot heimwee en waardering van betere tijden, maar we zien ook verassend nieuwe oplossingen. Er zijn lichtpuntjes.
Het is geweldig om te zien hoe voortvarend u met deze situatie om gaat. We zijn trots op onze Landerdse samenleving. Mooi om te zien dat er veel  acties zijn gestart, bijvoorbeeld telefooncirkels om eenzaamheid te voorkomen. Er zijn ineens meer boodschappenservices en afhaaldiensten. Er wordt oppas geregeld voor de kinderen van werknemers in vitale beroepen. U helpt waar u kunt. Hiervoor verdient ook u een applaus.

Beste inwoners, deze tijd is niet makkelijk, maar we staan niet machteloos. Samen kunnen we iets doen om het virus te beheersen. Door nu vol te houden, onze sociale contacten te beperken, door vaker onze handen te wassen, 1,5 meter afstand te houden en alle adviezen van de overheid op te volgen. En desondanks oog te houden voor elkaar.

Samen krijgen we het corona-virus onder controle. We wensen u veerkracht, geduld, moed  en bovenal een goede gezondheid. Zorg goed voor elkaar.

Met vriendelijke groet,
De gemeenteraad van Landerd