Week 46

In de rubriek bellen met de burgemeester geven we u een kijkje in de keuken van de werkzaamheden van de burgemeester.

Herindeling

Op dit moment loopt de zienswijzeperiode. U kunt vragen stellen over het herindelingsontwerp tijdens inloopmomenten. Ook kunt u geholpen worden bij het indienen van een zienswijze. Er waren al twee inloopmomenten in Schaijk en Zeeland. In het Wapen van Reek is op 27 november een inloopbijeenkomst. Inwoners kunnen nog tot 27 december 2019 hun reactie geven op het herindelingsontwerp.

De colleges van Uden en Landerd kwamen bij elkaar om het vervolgtraject van de herindeling te bespreken. Voor de onderwerpen economie, buitengebied, zorg en overheid en bestuur worden in de komende periode plannen van aanpak geschreven. Ook deze plannen gaan we met inwoners en organisaties bespreken. We zijn dus, naast de zienswijzeprocedure, volop aan het werk.

Met de colleges van Uden en Landerd brachten we een werkbezoek aan de Pompestichting in Zeeland. We kregen een rondleiding en werden geïnformeerd over het werken en het verblijven op deze locatie.

Bezoek aan Q-kring

Ik bracht een bezoek aan de Q-kring Landerd. De Q-kring ging in 2017 van start als een ontmoetingsplek voor Q-koortsslachtoffers en hun partner. Ze wisselen ervaringen uit, delen kennis en bespreken nieuwe ontwikkelingen. Het is iedere keer weer erg confronterend te zien wat een verwoestend effect de Q-koortsbacterie op vele levens heeft. Ik ben zelf lid van de Raad van toezicht van Q-support. Daar probeer ik mijn bijdrage te leveren om ervoor te zorgen dat er een centraal steunpunt komt. Een steunpunt met kennis om de Q-koortspatiënt de goede weg te kunnen wijzen.

60-jarig huwelijk

Het echtpaar de heer en mevrouw Van de Wetering-Verstegen uit Schaijk mocht ik van harte feliciteren met hun mooie jubileum. 60 jaar getrouwd is een prachtige mijlpaal om feestelijk bij stil te staan.

Gesprekken met agrariërs en bouwbedrijven

Ik bracht een bezoek aan studieclub Schaijk. Deze club bestaat uit boeren die bespreken hoe zij onder andere hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren. Proeftuin de Peel werd deze avond gepresenteerd. Ook sprak de club over stikstof en de gevolgen voor de agrarische sector.

Het college nodigde bouwbedrijven uit voor een ontbijt. Tijdens het ontbijt spraken we ook met hen over de ontwikkelingen rondom de stikstof en pfa's en welke mogelijke gevolgen dit heeft voor hun bedrijven. Met de infra- en grondbedrijven gaan we binnenkort ook nog praten.

Carnaval

De elfde van de elfde was het startsein voor het losbarsten van het carnavalsseizoen. Carnavalsliefhebbers kunnen hun hart weer in Landerd ophalen.

Ik was aanwezig bij de onthulling van alle (jeugd)hoogheden met dit jaar een primeur voor Reek. Zij hebben voor het eerst in de Landerdse carnavalshistorie een prinses, een hertogin en twee jonkheren. Carnaval belooft weer een fantastisch feest te worden in onze drie kernen!

Brandweer

Samen met de brandweer heb ik de jaarlijkse jubileumdag gevierd. Er waren jubilarissen, bevorderingen en diploma-uitreikingen. Maar we namen ook afscheid van drie trouwe korpsleden. Ik wil hen hartelijk bedanken voor hun jarenlange inzet. Gelukkig hebben zich ook weer nieuwe brandweerlieden aangemeld die zorgen voor opvolging. 

'Marjanneke, stoer wijf'

Ik heb het boek 'Marjanneke, stoer wijf' in ontvangst mogen nemen van schrijfster Anneliese Vonk- van der Zanden. Zij is geboren en getogen in Schaijk en beschrijft in het boek het leven van haar overgrootouders.

Freedom Flame tulp

Samen met Bram, Esmee en Lotte uit Zeeland heb ik bij de Mariakapel Freedom Flame tulpen geplant. Deze tulp staat symbool voor leven in vrijheid. Tijdens de herdenking op 4 en 5 mei volgend jaar staan deze tulpen in bloei. Verschillende gemeenten in Nederland planten de Freedom Flame. In Landerd worden ze ook nog geplant bij de oorlogsgraven in Zeeland, in Reek bij de Schutsengel en in Schaijk in bloembakken op het Kapelanieplein.

Sinterklaas

Tot slot mocht ik Sinterklaas welkom heten in Zeeland. Dit  weekend ontvangen we de goedheiligman ook in Reek en Schaijk.


Meer In gesprek met de burgemeester