Week 2

Goed en gezond 2020

Ik wens allereerst iedereen een gezond en goed 2020 toe en ik hoop dat de wensen voor het komende jaar uit kunnen komen. Samen met de inwoners uit alle kernen werken we ook in dit nieuwe jaar aan een nieuwe gemeente. We praten met elkaar, luisteren naar elkaars idee├źn en wensen, en bedenken samen oplossingen. Het samenspel tussen inwoners, organisaties en gemeente blijft ook in dit nieuwe jaar in beweging.

De afgelopen periode is het vakantie geweest en heb ik, net als vele inwoners, doorgebracht met familie en vrienden. Serious request wandelde door Schaijk en Reek. Ik was onder de indruk van wat er in een korte tijd is georganiseerd. Er is een groot bedrag opgehaald voor het Rode Kruis dat zich inzet voor slachtoffers van mensenhandel wereldwijd. In Zeeland stond ik in de oliebollenkraam en de opbrengst hiervan werd geschonken aan KWF Kankerbestrijding.

Jaarwisseling

De jaarwisseling in Landerd is relatief rustig verlopen. 'Reek explodeert' was dit jaar voor de laatste keer, kort maar krachtig. Als je kijkt naar de landelijke vuurwerkdiscussie die is ontstaan, dan kan 'Reek explodeert' zo maar weer eens uit de kast gehaald worden als voorbeeld hoe het ook kan.

Samen met wethouder Vereijken bezocht ik het nieuwjaarsconcert van Semper Crescendo in Reek en ging ik naar de nieuwjaarsbijeenkomst van het sint Jacobus gilde. We hadden onze eigen nieuwjaarsbijeenkomst die erg goed bezocht is. Ook ging ik natuurlijk naar de bijeenkomst in Uden. Deze week volgen nog de recepties van de provincie en ZOV. We laten ons gezicht daar graag zien om iedereen geluk te wensen en onze contacten te onderhouden.

Herindeling

Tot eind december konden zienswijzen op het herindelingsontwerp ingediend worden. Er zijn in totaal 632 zienswijzen ingediend door inwoners, organisaties en andere gemeenten. Het grootste deel van de zienswijzen gaat over de naam van de nieuwe gemeente. Ook ontving ik 1800 handtekeningen van de actiegroep 'Schaijk hoort bij Oss'. Zoals bekend is er een groep Schaijkenaren die zich graag zou aansluiten bij de gemeente Oss. We verwerken nu alle ingediende zienswijzen en op 26 maart nemen de gemeenteraden van Uden en Landerd een besluit over het herindelingsadvies.

Zinloos geweld

Tijdens het goed georganiseerde festival Duifhelse Plak in Schaijk is een jongen in elkaar geslagen. Dit is schandalig en onacceptabel. Het is vreselijk dat de dader(s) te laf zijn om zich zelf bij de politie te melden. We mogen deze dader(s) hier niet mee laten wegkomen. Dit mogen we niet toestaan in onze gemeenschap. Ik hoor dat er angst bestaat onder mogelijke getuigen om zich te melden. Maar besef, niet melden is medeplichtig zijn.

Dus twijfel alsjeblieft niet, alle informatie is belangrijk! Heeft u iets gezien of weet u iets te melden over deze zaak, neem dan contact op met de politie, via telefoonnummer (0900) 88 44.