Versoepelingen, maar zeker ook nog grote zorgen

Beste inwoners,

Ik maak me grote zorgen over het oplopende aantal besmettingen in Landerd. We hebben recent een enorme piek in de besmettingen gezien. In een week tijd kwamen er maar liefst meer dan 100 besmette inwoners bij! Dat zal verschillende oorzaken hebben, die niet gemakkelijk te herleiden zijn. Echte groepen of ‘clusters’ van besmettingen zijn niet aanwijsbaar. Maar het geeft wel alle reden om alert te zijn. Beste mensen, blijf opletten! Blijf alle maatregelen goed naleven, hou je aan adviezen, neem niet alvast meer vrijheid dan eigenlijk kan.

Pas op de plaats

Het is ook lastig. Het kabinet gaat de maatregelen langzaam aan versoepelen en steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Dat doet misschien ook iets in ons hoofd en in de beleving ‘dat het allemaal wel wat minder streng kan’. Dat kan dus niet. Dat laten de cijfers zien. We zijn er echt nog niet.

In Landerd denken we samen met onder andere de horeca na over hoe we straks stap voor stap kunnen openen. Maar dan zal het aantal besmettingen echt af moeten nemen. Als we willen dat we weer van het slot kunnen, winkels open gaan, de terrassen gevuld zijn, feestjes weer toegestaan, de verenigingen weer als vanouds gaan draaien en we gewoon weer met de hele familie op bezoek kunnen bij oma in het verzorgingshuis, dan moeten we een pas op de plaats maken. Wat we zien is dat mensen weer veel vaker en met meer personen bij elkaar op bezoek gaan. Ook zijn er illegale feestjes en activiteiten die alles weghebben van een evenement. Zo komen we er niet. Nog even de tanden op elkaar om zo snel als kan weer meer mogelijk te maken.

Lichtpuntjes

Deze sombere boodschap moest me even van het hart. Liever kijk ik naar de lichtpuntjes. De versoepelingen die onlangs zijn aangekondigd, geven al wat lucht. De testevenementen die overal in het land plaatsvinden, om te kijken hoe we zaken goed en veilig kunnen organiseren. Dagelijks neemt ook het aantal gevaccineerde mensen toe. Allemaal stappen op weg naar een mooi voorjaar en een nog betere zomer.

Marnix Bakermans
Burgemeester van Landerd


Meer In gesprek met de burgemeester