Het is rottig, maar het moet.

We zitten in de laatste weken van dit jaar. En zo kort voor de feestdagen krijgen we een pittige boodschap voor onze kiezen van de minister-president. Het is een terechte boodschap. Het is rottig, het is lastig, zeker in deze tijd van het jaar. Maar het moet. Het moet echt. Ik vraag u dus ook, respecteer het, handel ernaar en hou vol. En maak er, binnen de mogelijkheden die er wél zijn, het beste van.

Laten we ook vooruit kijken. Want naast sombere berichten gloort er licht aan de horizon beste mensen: het vaccin komt eraan! Ons gedrag blijft belangrijk, maar het vaccin gaat een heel belangrijke bijdrage leveren aan het stoppen van het coronavirus. Dat biedt hoop. Dat is goed nieuws. Dat is een fijn gegeven om het nieuwe jaar mee in te gaan.

Toch wil ik even terugkijken . Wat een bizar jaar was het. Onwerkelijk soms. U kent de nare gevolgen van het virus, ik ga ze niet nog  eens herhalen. Laten we een streep onder het jaar gaan zetten. Wat ik onderaan de streep graag meeneem naar het nieuwe jaar is de zorgzaamheid voor elkaar, de hartverwarmende initiatieven, spontane hulp, veerkracht. Dit hebben we in Landerd goed gedaan met elkaar. Met enorme inzet van vrijwilligers. Denk aan de belrondes tegen eenzaamheid. Wensbomen acties, ‘Voor jou, van mij’, ‘Hart voor de zorg’. Kinderen die tekeningen maken voor ouderen. Elkaar mooie boodschappen toewensen vanuit een omgetoverde caravan in Schaijk. Het is teveel om op te noemen. Elkaar helpen is waar we sterk in zijn, wat in de genen van onze inwoners en dorpen zit. Dat heeft ú goed gedaan. Blijf dat doen. Neem het mee naar 2021.

Waar ik me zorgen om maak is de eenzaamheid die meer dan ooit toeslaat bij mensen die niet vanzelfsprekend familie om zich heen hebben. Steeds meer ouderen voelen zich alleen, krijgen weinig of geen bezoek. Daarom een oproep om er alert op te zijn als u ziet dat iemand nauwelijks bezoek of aandacht krijgt. Een telefoontje, kaartje, gesprekje of ander vriendelijk gebaar, dat doet een mens echt goed.

We gaan richting de kerstdagen. We weten dat het gezelschap aan tafel klein blijft. Dat is jammer, maar de noodzaak is zogezegd helder. Genieten van gezelligheid en lekker eten kunnen we gelukkig wél. Ik wil daarbij nogmaals benadrukken dat de lokale horeca u uitstekend kan helpen bij het opdienen van heerlijk eten. U steunt daarmee uw favoriete restaurant en maakt het uzelf gemakkelijk. Zelf koken kan ook heel gezellig zijn, doe in dat geval verstandig én op tijd boodschappen en voorkom piektijden. Daarmee helpt u de winkeliers, die ervoor willen zorgen dat iedereen veilig kan winkelen.

Oud & Nieuw zal anders zijn dit jaar. Ingetogen. Minder feestelijk. Zonder knallen en prachtig vuurwerk. Dat is helaas niet anders. We zetten er dit jaar geruisloos een streep onder. Ieder met onze eigen gedachten, gevoelens en terugblik op dit jaar. En met de blik vooruit. Met uitzicht op een nieuw jaar, waarin vaccins binnen handbereik komen en we het virus blijven terugdringen. En er stap voor stap weer ruimte moet komen voor het leven dat we gewend zijn en waar we zo naar uitkijken. Op naar een nieuw jaar!

Ik wens u fijne kerstdagen en een rustig en gezond Oud & Nieuw.

Marnix Bakermans
Burgemeester van Landerd


Meer In gesprek met de burgemeester