Het enige dat echt telt, is volhouden!

Beste inwoners,

De symboliek van de afgelopen dagen deed me denken aan wat er momenteel gaande is in onze samenleving. Dodenherdenking op 4 mei, zonder publiek. We hebben niet de vrijheid om met elkaar te herdenken, zoals we gewend waren. We ervaren nu, weliswaar anders dan in oorlogsjaren, ‘onvrijheid’. In die zwarte periode uit de geschiedenis, werden mensen enorm beperkt in hun vrijheid. Bedenk wat zij hebben moeten laten in die tijd, om sterker uit de strijd te komen. Een tijd waarin vele helden vochten en sneuvelden, juist om de vrijheid terug te winnen. Het kostte jaren en vele levens, voor ze die vrijheid terug kregen. En dat vieren we samen tijdens Bevrijdingsdag. Een dag, waarop we nu mensen vooral opriepen om thuis te blijven. En dat ervaren wij als ‘onvrijheid’. We weten wat ons te doen staat beste mensen, om onze ‘vrijheid’ stap voor stap terug te winnen. En dat offer, kost geen levens. Dat spaart levens. Het vraagt om geduld, een lange adem en gezond verstand. Het vraagt een aanpassing in ons gedrag.

Voor sommige mensen lijkt het lastiger te worden om zich te houden aan de richtlijnen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zeker nu het lijkt of versoepeling aan de orde is. Pas op voor de neiging om te verslappen! We blijven, ook als gemeente, scherp op het naleven van de maatregelen. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, en zal dat ook blijven doen. Houd voor ogen wat belangrijk is. In het belang van uzelf en vele anderen. Gezondheid en veiligheid staan voorop. Dat kinderen weer voorzichtig naar school mogen, is een gevolg van de bijdrage van ons allemaal. Namelijk om ons goed te houden aan de richtlijnen: blijf zoveel mogelijk thuis, was vaker je handen en houd 1,5 meter afstand.

Als we willen dat de economie weer kan floreren, dat ondernemers hun werk kunnen oppakken, dat er minder mensen aan het virus overlijden, dat we weer op bezoek mogen bij onze ouders in verzorgingshuizen, dat zorgmedewerkers weer onder normale omstandigheden hun werk kunnen doen, enzovoorts, dan zit er maar één ding op. En dat is volhouden! We zijn zelf verantwoordelijk voor het zetten van volgende stapjes naar meer vrijheid. Laten we daar voor gaan.


Marnix Bakermans
Burgemeester