Helaas een paar stappen terug

Wat een teleurstelling. We moeten met z’n allen een paar stappen terug in plaats van stapjes vooruit. Het gaat niet goed met het coronavirus. Het aantal besmettingen blijft toenemen, ook in Landerd. Waar eerder nog vooral ouderen besmet leken zien  we nu steeds vaker jongeren die besmet zijn. Eerst werden regionaal de regels aangescherpt, intussen landelijk. Dat is nodig om het virus terug te dringen en nieuwe beperkingen te voorkomen.

Maatregelen om het gewone leven door te laten gaan

Graag zou ik het willen brengen als goed nieuws dat veel dagelijkse dingen wel door kunnen gaan. We mogen naar de sportvereniging, uit eten, naar theater, bij elkaar op bezoek en naar het café. Maar met deze beperkingen voelt dat natuurlijk anders. Alle maatregelen zijn er op gericht om het gewone leven zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan. En dat hebben we voor een belangrijk deel zelf in de hand.

Let op je eigen gedrag!

De allerbelangrijkste voorwaarde om het virus terug te dringen blijft namelijk ons eigen gedrag. Houd die 1,5 meter afstand en houd u aan alle andere maatregelen die we intussen kunnen dromen. Het laatste nieuws van de rijksoverheid gaat over het dringende advies om een mondkapje te dragen in voor publiek toegankelijke binnenruimten. Wat je ook vindt van het advies en het gebruik van een mondkapje, het maakt één ding heel zichtbaar: let op, er is iets aan de hand. Het zou wel eens kunnen bijdragen aan onze bewustwording. Dat we alert moeten blijven op de onzichtbare vijand die nog steeds onder ons is.

Landerd is sterk

De afgelopen periode laat bij veel mensen sporen achter. Sporen van verdriet, verlies van dierbaren, ziekte en herstel, zorgen om een baan of bedrijf. Op allerlei manieren hebben mensen last van deze moeilijke tijd. We zijn er nog niet doorheen. Maar Landerd is sterk. In Landerd hebben mensen zorg en aandacht voor elkaar. Dat is iets om te koesteren en trots op te zijn. Bovendien is het belangrijk om samen deze tijd door te komen. Alle reden om hier de komende tijd extra bij stil te staan.

Beste mensen, blijf gezond en houd vol!

Meer In gesprek met de burgemeester