Geniet, maar blijf vooral verstandig

Beste inwoners,

Het is bijna 1 juni. Een dag waar vermoedelijk veel mensen naar uitkijken. Te beginnen, uiteraard, met de horecaondernemers zelf. De terrassen mogen weer open! Ook cafés en restaurants, mogen met een maximum aantal bezoekers van start. Een kopje koffie of een drankje drinken op een terrasje in de zon. Het leek voor corona volkomen normaal en voor veel mensen een heerlijk moment van ontspanning. Tot het virus onze levens, wereldwijd, op de kop zette. Ineens waren alledaagse dingen niet meer vanzelfsprekend. 

Het nieuwe normaal

Een moeilijke tijd, met ziekte, verlies, zorgen en maatregelen volgde. En nu gloort er licht aan de horizon en mag er bijna wekelijks ietsje meer. We mogen alweer samen buiten sporten. Kinderen mogen rustig aan terug naar school. Stap voor stap gaan we samen op weg naar ‘het nieuwe normaal’. Wat is dat fijn. Wat kijken veel mensen er naar uit om hun ouders weer te mogen opzoeken in het verzorgingshuis. Dan denk je, laat maar komen die versoepelingen.

Winstwaarschuwing

Maar, beste mensen, toch een winstwaarschuwing, zoals ik ‘m al vaker gaf. We moeten alert blijven. Echt. Samen met de horecaondernemers hebben we gezorgd voor extra terrasruimte. Het is nu een gezamenlijke verantwoordelijkheid, ondernemer en bezoeker, om te zorgen dat we deze extra ruimte kunnen blijven bieden. Alléén als we onze verantwoordelijkheid blijven nemen, kunnen we zorgen dat de cijfers blijven dalen en de extra ruimte behouden blijft. Het blijft voorlopig spannend wat het afschalen van maatregelen voor effect gaat hebben. Dus ga niet naar drukke plekken en houd altijd 1,5 meter afstand. Of je nu gaat sporten, de hond uitlaat, naar familie gaat of op een terras zit. Houd afstand. Het is nodig.

Voor de mensen die het terras weer gaan opzoeken; proost! Geniet van een heerlijk kopje koffie of drankje. Ik hoop dat we er met z’n allen verstandig mee omgaan, zodat we vooral stappen vooruit kunnen blijven zetten met elkaar.
Ik wens u een zonnig Pinksterweekend.


Marnix Bakermans
Burgemeester