Sportakkoord laat kinderen ‘Bewegen met plezier’

Geplaatst op woensdag 24 november 2021

In de maand oktober zijn er weer 4 initiatieven bijgekomen in het Landerd Sportakkoord. Eén van de initiatieven is “Bewegen met plezier”. Dit initiatief past goed bij twee van de doelen uit het Sportakkoord ‘Jong Vaardig in Bewegen’ en ‘Inclusief Sporten en Bewegen’. En zoals in alle activiteiten uit het Sportakkoord Landerd, werken ook bij ‘Bewegen met plezier” veel verschillende partijen samen. Dit zijn de deelnemers aan Samen Landerd, Samen Opvoeden, de basisscholen ‘De Wizzert’, ‘De Vlasgaard’ en ‘ ’t Oventje’, Preventieteam Jeugd, GGD Hart voor Brabant en Landerd SpoRtZO.

‘Bewegen met plezier’ – wat is dat dan?

We weten als volwassenen allemaal dat bewegen gezond is. En je doet het niet alleen omdat het goed voor je gezondheid is, maar ook omdat het leuk is. Niet voor alle kinderen is dit zo vanzelfsprekend. Ze hebben bewegen niet van huis uit meegekregen, of ze kunnen sociaal en/of motorisch minder mee met leeftijdsgenoten. Voor sommige kinderen beperkt bewegen zich tot de gymlessen op school. Dat is ontzettend jammer. Vooral omdat bewegen zoveel plezier kan geven, voor het hele gezin. Samen wandelen of fietsen, lekker spelen buiten: bewegen omdat het leuk is en niet omdat het moet!

Hoe werkt het?

‘Bewegen met plezier’ is voor kinderen van 6-10 jaar (groep 3 & 6) die (bijna) geen plezier ervaren in bewegen en/of sporten. Deze kinderen kunnen met een beetje hulp en motivatie wel in beweging komen.

De leerkrachten van de deelnemende basisscholen en de jeugdverpleegkundigen van de GGD zien welke kinderen hier baat bij kunnen hebben. De ouders en het kind bepalen zelf of ze het zien zitten om mee te doen. Zo ja; dan krijgen ze wekelijks een andere en dus leuke beweeg-les van de buurtsportcoach. Ook krijgen ze van de preventiewerker hulp bij de sociaal- emotionele ontwikkeling. Met uiteindelijk als doel dat het kind het plezier in bewegen terug vindt, en aansluit bij een passende sport of beweegactiviteit.

Pilot

‘Bewegen met plezier’ start nu als proef bij de genoemde scholen. Als de aanpak, net als in andere gemeenten, succesvol blijkt. Dan zal deze activiteit een vaste plaats krijgen binnen het beweegaanbod van de toekomstige gemeente Maashorst.