Je kind veilig houden in een wereld vol drank en drugs

Geplaatst op woensdag 15 september 2021

Vijf tips van Samen Landerd Zonder Drugs

Voor kinderen lijkt het soms niet snel genoeg te gaan voor ze groot zijn. Maar voor ouders is het meestal schrikken als dat schattige peutertje ineens een flinke tiener blijkt te zijn geworden. Een tiener die staat te trappelen om zich in allerlei gevaren te storten. Hoe hou je je kind veilig te midden van alle verleidingen? (Drank! Drugs! Feesten!) Hierbij onze beste vijf tips, met dank aan Hanneke van Weert, Landerdse preventiewerker van Novadic -Kentron.

1. Onderschat je eigen invloed niet

Het is misschien wel het grootste misverstand dat we bij ouders tegenkomen: dat ze geen invloed meer hebben op hun puber. Pubers luisteren niet en gaan doen wat ze verboden wordt. Toch helpt grenzen stellen echt! Zelfs als je kind er met woord (en soms daad) tegenin gaat: wat je ouders vinden, blijft op elke leeftijd belangrijk. - Bij jonge tieners kun je dingen nog ‘gewoon’ verbieden. - Bij oudere kinderen zal je er meer over gaan praten. - Bij uitwonende studenten heeft het nog steeds zin om te zeggen: “Ik vind dat niet oké.” Wees duidelijk en consequent. Als ouders duidelijke regels stellen, gaan kinderen later en ook minder drinken en drugs gebruiken.

2. Thuis 'leren' drinken? Geen goed idee

Er zijn nog veel ouders die ervan overtuigd zijn dat het goed is om hun kind thuis te ‘leren’ drinken. Onder het mom van: “Want dan ben je er in ieder geval bij. Anders doen ze het ergens anders stiekem.” Dit blijkt in praktijk juist averechts te werken. Hoe consequenter je bent, hoe beter. Dus ook thuis is ‘nee’ ook echt ‘nee’.

3. Geef het goede voorbeeld

Niet zo’n leuke tip, maar zelf het goede voorbeeld geven, helpt ook. Dus liever niet drinken als je kinderen er bij zijn. En als je drinkt: drink niet te veel en vooral ook niet altijd. Laat je kind zien dat je ook uitstekend plezier kunt hebben en een feestje kunt vieren zónder drank. Geef niet standaard een fles wijn cadeau als je op visite gaat. En ook ‘kinderchampagne’, in een feestelijke fles die erg lijkt op wat de ouders drinken, raden wij af. In feite zeg je daarmee: alcohol is onmisbaar. Als kinderen voortdurend de boodschap ingeprent krijgen dat alcohol iets positiefs is, kunnen ze natuurlijk niet wachten tot ze zelf mogen drinken.

4. Bevestig dat niet drinken en geen drugs gebruiken normaal is 

Kinderen zien steeds dat alcohol en drugs vanzelfsprekend zijn. Zeker in films en series. In het echt is dat niet zo. De meerderheid van de jongeren drinkt en gebruikt niet. En ook zijn er miljoenen volwassenen die geen alcohol drinken. Zien ze op tv iemand drinken? Gebruik dat moment om in gesprek te gaan. Jonge kinderen vinden drank en drugs nog vies en raar. Als je kind zegt dat het zelf nóóit gaat drinken, geef dan een compliment. “Goed zo joh, heel slim van jou.” Bevestig zo lang mogelijk die norm. Als je zelf meedoet aan bijvoorbeeld Dry January of Ik Pas, vertel je kind niet dat het heel moeilijk is. Want dan zeg je eigenlijk dat drinken leuker is dan niet drinken.

5. Praat met je kind, maar geef niet te veel informatie aan jonge kinderen

Ga al vanaf jonge leeftijd in gesprek met je kind. Dan wordt het ook makkelijker als ze wat ouder worden. Wat vinden jouw kinderen belangrijk? Wat houdt hen bezig? Vertel kinderen van twaalf jaar niet over middelen waar ze nog helemaal niet mee bezig zijn. Praat niet met ze over de gevaren van lachgas als dat nog ver van hun bed staat. Ze kunnen dan denken: “Hé, lachgas, dat klinkt wel grappig.”

Denk in het gesprek met je puber vooral aan de korte termijn. Pubers zijn niet bezig met hun baanperspectief. Die willen een leuke avond hebben. Afgevoerd worden met een ambulance met een bad trip of alcoholvergiftiging (comazuipen) hoort daar niet bij. Stel vooral vragen, zonder oordeel. Probeer de eigen motivatie van jouw kind te activeren. Vertel ook geen stoere verhalen over wat er bij jou mis ging toen je zelf een keer veel dronk als tiener. Dat maakt jongeren vanaf veertien, vijftien jaar alleen maar nieuwsgierig.

Meer behoefte aan tips en adviezen? Kijk zeker op www.novadic-kentron.nl Of neem contact op met de lokale preventiewerker: hanneke.van.weert@novadic-kentron.nl.

Over Samen Landerd Zonder Drugs

De werkgroep Samen Landerd Zonder Drugs wil drugs- en alcoholgebruik onder jongeren tegengaan. De werkgroep bestaat uit professionals van verschillende organisaties. Zij werken samen om alcohol en drugsgebruik bespreekbaar te maken. Door voorlichting te geven aan ouders, en jongeren zelf meer bewust te maken van hun gedrag.