Aan tafel met de heemkunde: nieuwe gemeente, nieuw wapen

Geplaatst op woensdag 30 juni 2021

Om op 1 januari goed van start te kunnen gaan als gemeente Maashorst, moet er over allerlei onderwerpen worden nagedacht. Dat doen we in Uden en Landerd zoveel mogelijk samen met inwoners, organisaties, ondernemers en verenigingen.

Een nieuw gemeentewapen

Een van de onderwerpen waar we over na moeten denken is het gemeentewapen. Om tot een nieuw gemeentewapen te komen, hebben we de heemkundekringen uit Uden en Landerd en Brabants Heem gevraagd om mee te denken en advies te geven over het ontwerp. Zij kennen de lokale geschiedenis en tradities als geen ander en zijn hier enthousiast mee bezig.

Gezamenlijk advies

Twee keer zijn de heemkundeverenigingen Schaijk-Reek, Uden, Zeeland en de Noord-Brabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde bij elkaar geweest om te praten over een nieuw wapen. En met resultaat! Samen komen ze met een advies voor de Hoge Raad van Adel. De gemeente Maashorst in oprichting vraagt de Hoge Raad van Adel vervolgens om een voorstel voor ontwerp te maken en hiervoor de informatie van de lokale verenigingen te gebruiken. Een gemeentewapen moet goedgekeurd worden door de Hoge Raad van Adel. De officiƫle toekenning van het gemeentewapen gebeurt uiteindelijk door de Koning. Dat kan pas als de nieuwe gemeente officieel is opgericht.