Corona terugblik met een vrijwilligster uit Reek

Geplaatst op woensdag 23 juni 2021

Ook mijn kinderen beginnen het vrijwilligerswerk te ontdekken!

De werkgroep ‘Samen Erbij’ verzamelt mooie verhalen en goede voorbeelden waarbij inwoners van Landerd een verschil maken voor anderen. Deze keer ging Clasien Sanders van de werkgroep langs bij een Reekse vrijwilligster.

Te gast in Reek

Het is eind mei, ik ben te gast bij een vrijwilligster in Reek. We zitten in haar zonnige tuin en blikken terug op de Coronatijd tot dusver. Wat betekent deze tijd voor een vrijwilligster die al heel veel jaren actief is in Reek?

Ze was erg jong toen ze in  Reek kwam wonen. Haar ouders hadden er een winkel en al vroeg leerde ze hoe belangrijk het was om naar elkaar om te kijken. Het was voor haar daarom niet moeilijk te starten met vrijwilligerswerk. Met een groep vrijwilligers zet ze binnen het dorp activiteiten op voor jong en oud. Corona deed zijn intrede en toen werd alles anders, ook het vrijwilligerswerk in Reek.

Aangepaste activiteiten

Hoe bereik je dan toch de mensen voor wie je het doet, hoe blijft iemand in beeld? Het antwoord: aanpassen van de activiteiten! De activiteiten die vanzelfsprekend waren verdwenen naar de achtergrond en de vrijwilligers dachten samen na over goede alternatieven. Uit die koker ontstonden er verschillende leuke initiatieven.

Jong en oud

Ze noemt het zingen voor alleenstaande ouderen die jarig zijn. Aanbellen en lang zal ze leven zingen. De werkgroep “Jong +Oud = Goud“, een werkgroep gelieerd aan de Zorg   coöperatie: met sinterklaas maken de ouderen een kleurplaat voor de kinderen. Een oud onderwijzer geeft deze af aan de kinderen op school. Met Valentijnsdag maken de kinderen een kus en een knuffel voor de ouderen en stoppen deze in de brievenbussen. En zeker niet te vergeten de kerstboom. Dit idee kwam van anderen en het versieren daarna, dorpsgenoten hingen er wensen in, is een uitvloeisel van de werkgroep.  Het is maar een greep uit de diverse activiteiten die bijdroegen aan de verbondenheid.

Vrijwilliger zijn

Vrijwilliger kun je zijn op allerlei manieren. Binnen een groep maar ook individueel. Het kan ook heel klein zijn. Het boodschappen doen voor een 90- jarige buurvrouw bijvoorbeeld. Deze vrijwilligster legt uit dat ze dit graag doet en de buurvrouw is er mee geholpen. Door zich in te zetten voor de ander blijft ze betrokken. Ze hoort erbij, ze kan er van genieten en het geeft haar energie. Het zijn enkele uren in de week en een vanzelfsprekend onderdeel van haar leven.

Als tip geeft ze mee: door je in te zetten voor de ander, ontvang je een heleboel terug. Het doet haar goed te zien dat ook haar kinderen het vrijwilligerswerk beginnen te ontdekken.

Over Samen Landerd, Samen Erbij

Samen Landerd, Samen Erbij bestrijdt de eenzaamheid in Landerd. Professionals en vrijwilligers van verschillende organisaties werken samen door activiteiten te organiseren en inspirerende voorbeelden te delen. Zelf een goed idee of een mooi verhaal? Neem contact op met ons via facebook @samenlanderd of kijk op www.landerd.nl/themas/samen-landerd-samen-beter/