Samenwerken om drugs(gebruik) minder normaal te maken

Geplaatst op woensdag 19 mei 2021

Drugs(gebruik) minder normaal maken. Dat is niet één, twee, drie voor elkaar. Toch deinzen wij daar in Oost-Brabant niet voor terug. Samen met 36 andere gemeenten, GGD Hart voor Brabant, GGD Brabant Zuidoost en Novadic-Kentron gaat Landerd deze uitdaging aan. Met een campagne, een groot onderzoek en samenwerkingen in regelgeving en handhaving.

Campagne ‘Skip die trip’

Deze week werd het startsein gegeven voor de hoofdcampagne van het project ‘Skip die trip’. Deze werd samen met jongeren, ouders en het jongerenwerk bedacht en vormgegeven.
‘Skip die trip’ geeft de richting aan naar het positieve alternatief; niks missen, gewoon lekker leven, feesten, vrienden, erbij zijn….mét de gezonde leefstijl als uitgangspunt.

Onderzoek

Waarom gebruiken jongeren drugs? Wat is hierbij de norm en hoe deze wordt beïnvloed? Om hier achter te komen gaan we dit najaar een groot onderzoek uitvoeren onder jongeren en jongvolwassenen. De uitkomsten van dit onderzoek geven belangrijke informatie voor onze gemeente en de regio. Deze informatie gebruiken we weer voor de acties en campagnes. 

Samenwerken in regelgeving en handhaving

De regionale samenwerking in Oost-Brabant heeft als voordeel dat je samen eenduidige afspraken kunt maken. Dit zorgt voor duidelijker beleid. Zo gaan we bijvoorbeeld aan de slag met een regionale en integrale handreiking voor ‘drugs bij evenementen’. Dit is een samenwerking met OM, politie en de evenementenbranche. In de toekomst gaan we ook samen optrekken met  bijvoorbeeld voor de horeca en sportverenigingen.

Drugs, wat doet het met jou?

In samenwerking in Oost-Brabant duurt in ieder geval vier jaar en heeft als titel ‘Drugs, wat doet het met jou?’. Een samenwerking van deze omvang is uniek in Nederland maar ook hard nodig om een eenduidigheid te krijgen en zo een krachtige vuist te kunnen maken. Aanvullend gaan we de samenwerking aan met onder andere politie, OM, de veiligheidsregio en Tascforce RIEC. Het ministerie van VWS, het ministerie van J&V en de provincie Brabant werken mee en hebben hun (financiële) steun gegeven aan het regioproject.

Meer informatie over het regioproject:
www.regioprojectdrugs.nl
www.skipdietrip.nl