Officiële ingebruikname deelhuisjes Zeeland

Geplaatst op donderdag 29 april 2021

Kleine kastjes langs de straat met etenswaren, vrij om uit te pakken, of iets bij te leggen. In Zeeland zijn 8 van deze zogenaamde deelhuisjes geplaatst. Via deze link kun je zien waar precies. Wie er een blik in werpt ziet houdbare etenswaren en levensmiddelen staan. Deze zijn beschikbaar voor iedereen die ze nodig heeft en het staat iedereen vrij er zelf iets in te zetten.

Op woensdag 29 april stelde burgemeester Bakermans deze deelhuisjes officieel in gebruik. Hij gaf de initiatiefneemsters complimenten voor dit mooie idee en hoop dat het initiatief in andere dorpen ook navolging krijgt.

Samen maken we dit

Mira Eijsermans, Debbie Boeijen en Marjo Danen zijn begin januari gestart met het idee. Ze willen iets doen voor de mensen in Zeeland die het nodig hebben. Na enkele gesprekken bij onder andere de zorgcoöperatie en de gemeente kwam het al snel op een tekort aan voedsel bij gezinnen in het dorp. Dit in combinatie met de voedselverspilling, waar nu terecht veel aandacht voor is, zijn deze dames een project begonnen. De Zorgcoöperatie Zeeland heeft dit project omarmd. Samen met de Zorgcoöperatie Zeeland kunnen we de deelhuisjes op een goede manier onderhouden.

Carrousel Groen

Alle deelhuisjes zijn met de hand gemaakt door medewerkers van Carrousel Groen. Dit is een onderdeel van BrabantZorg waar mensen met een ondersteuningsvraag een zinvolle daginvulling kunnen hebben in de rol van assistent medewerker. Deze samenwerking past heel mooi in elkaar. Het maken van deze kastjes geeft hen enkele weken een dagbesteding. Verschillende lokale ondernemers in Zeeland zorgen voor materiaal.

Voedselverspilling tegengaan

Bang dat mensen misbruik van de deelhuisjes maken is Marjo Danen niet. “Dan hadden we er niet aan moeten beginnen. We willen heel graag de mensen vertrouwen en verwachten ook dat het goed zal gaan.”

Betrokkenheid

De vraag is natuurlijk of de deelhuisjes gevuld zullen blijven. Mira Eijsermans geeft aan: “Het moet echt vanuit de buurt komen. Je kunt natuurlijk niet steeds extra boodschappen doen om het deelhuisje gevuld te houden.” Dat is ook niet de bedoeling, volgens Debbie Boeijen. Zij geeft aan: “Hoewel het bestrijden van armoede ook een doel is van de deelhuisjes zijn ze in eerste instantie bedacht om verspilling tegen te gaan”. Eigenlijk geldt voor iedereen, arm of rijk, jong of oud, dat we van alles weggooien. Als iemand dan iets in het deelhuisje zet wat je anders weggooit en vervolgens meegenomen wordt door iemand die het hard nodig heeft, dan is dat een win-win situatie. De huisjes dragen niet voor niets de naam deelhuisjes: er zit zeker een sociaal aspect aan. Een derde doel wat met deze deelhuisjes bereikt wordt is het verhogen van de saamhorigheid en solidariteit in de buurt en het dorp.