Pubers, alcohol en drugs: We hebben het er over!

Geplaatst op woensdag 14 april 2021

Samen Landerd Zonder Drugs heeft op donderdag 8 april een online ouderavond gehouden. Onderwerp van gesprek was alcohol en drugsgebruik bij jongeren. Welke afspraken maak je met je puber? Wat doet alcohol eigenlijk met je? En hoe zie je aan je kind dat hij of zij drugs gebruikt?

NIX18

De professionals van Novadic Kentron en GGD Hart voor Brabant gaven uitleg over hoe het puberbrein werkt. En dat ze de ratio en structuur van volwassenen nodig hebben bij het inschatten  van risico’s. Daarom de duidelijke afspraak van NIX18: niet roken en niet drinken onder de 18. Door HALT werd uitgelegd wat de gevolgen zijn als een jongere de fout in gaat. Betrapt worden met een vals ID heeft al grote consequenties.

Risico’s

Indrukwekkend tijdens de online ouderavond waren ook de bijdragen van de Schaijkse huisarts René van Kollenburg en kinderarts Jan van der Linden van ziekenhuis Bernhoven. Zij gaven een inkijkje in wat zij tegenkomen in hun praktijk. Ze zien met eigen ogen de gevolgen voor jongeren van alcohol en drugsgebruik. Denk aan botbreuken door een val van de fiets en blijvende schade aan vitale organen. Maar ook seksueel geweld, en psychische trauma’s als gevolg van black-outs komen voor. Flinke risico’s dus. Bovendien blijkt uit onderzoek dat jongeren in Landerd meer drinken dan in de rest van onze regio.

Het er over hebben

Daarom is het goed het erover te hebben. Tijdens de ouderavond werden tips gegeven voor een gesprek met je puber:

Maar heb het er ook eens over met andere ouders. De pubertijd is een heftige tijd, voor ouders en kinderen. Dus laten we het er gewoon over hebben.

Vragen of hulp nodig? De preventiewerkers jeugd weten de weg!

Tobias Jubbega
Bel of app: 06 – 400 91 083
Of zoek op Facebook: ‘preventiewerk jeugd’