Schoon Landerd!

Geplaatst op woensdag 10 februari 2021

Elke gemeente heeft last van zwerfvuil. Dit vuil wordt soms bewust op de grond of in het plantsoen gegooid maar vaker wordt dit onbewust gedaan. Zo verwaait al gauw een kassabon uit een tas of een snoeppapiertje uit een jaszak. Ook zorgen hier soms vogels voor, door vuil uit een afvalbak te ‘pikken’. Bewust- of onbewust gedeponeerd, het blijft een vervuiling van onze leefruimte.

Vele handen maken licht werk

Jaarlijks doen in Landerd rond de 300 vrijwilligers mee aan de landelijke Opschoondag in maart. Tijdens deze dag gaan vrijwilligers in heel Nederland aan de slag om zwerfvuil te rapen. De gemeente zorgt er dagelijks voor dat het binnen Landerd schoon blijft. Een grondige schoonmaak zoals op de landelijke Opschoondag  kan de gemeente niet alleen.

Misschien dit najaar een Opschoondag

In 2020 kon de Opschoondag met het motto “Schoon en Duurzaam Landerd” vanwege Corona helaas niet doorgaan. Aan deze dag deden vele (buurt-)verenigingen mee, jaarlijks ongeveer 300 vrijwilligers in Landerd.  Ook dit jaar kan de Opschoondag in maart helaas niet doorgaan. Het is nog niet verantwoord om met zoveel mensen tegelijkertijd op pad te gaan. Wanneer het weer mogelijk wordt, willen we in Landerd alsnog een Opschoondag in het najaar organiseren.

Raap zwerfvuil tijdens een ommetje

Toch zijn er manieren om ook nu een steentje bij te dragen. Veel mensen gaan juist tijdens de Coronatijd naar buiten om een frisse neus te halen. Kleine ommetjes of juist grote wandelingen, alleen of met het gezin. Wanneer u tijdens deze wandelingen een zak meeneemt en handschoenen, kunt u zwerfvuil meenemen wat u onderweg tegenkomt en thuis in de kliko gooien. Op deze manier helpt u Landerd schoon te houden. Op de site van ‘Nederlandschoon’ worden tips gegeven om op een veilige manier zwerfvuil te rapen.