Mantelzorg tijdens de avondklok

Geplaatst op woensdag 27 januari 2021

We leven in een bijzondere tijd.  Door de invoering van de avondklok (van 21 uur tot 4.30 uur) en een max van 1 bezoeker per dag wordt het moeilijker om de zorg voor je naaste te kunnen blijven geven.

Mantelzorg als uitzondering

Mantelzorg is één van de uitzonderingen voor de avondklok, zorg wel dat je een ‘eigen verklaring’ bij je hebt, anders riskeer je een boete. Hieronder leggen we uit hoe je aan een eigen verklaring komt.

Heb je problemen met het geven van de mantelzorg of een luisterend oor nodig? Omdat het nu net allemaal wat anders gaat? Bel gerust met de preventiewerkers volwassenen:

Eigen verklaring

Woont degene voor wie je zorgt niet bij je in huis? En heeft je naaste tussen 21.00 en 4.30 uur mantelzorg nodig die je niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok? Dan mag je hiervoor op pad. Vul hiervoor een ‘Eigen verklaring avondklok’ in.

Hoe werkt het?

  1. Download het formulier op Rijksoverheid.nl/avondklok
  2. Vul je gegevens in.
  3. Vul de periode in, bijvoorbeeld tot en met 9 februari.
  4. Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan.
  5. Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg.

Neem het formulier uitgeprint of digitaal mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet. Zorg je voor meerdere mensen die niet op hetzelfde adres wonen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.

Geen internet? Haal het formulier op het gemeentehuis, op de werf, bij Jumbo Zeeland, Jumbo Schaijk of Albert Heijn Schaijk.

Zorgvuldig gebruiken

De verklaring kan alleen gebruikt worden als bewijs om tijdens avondklokuren op straat te zijn. Niet voor andere (mantelzorg)zaken. We vragen je ook de verklaring zorgvuldig te gebruiken, en alleen voor noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg tijdens de avondklok. Want het blijft belangrijk dat we ons zoveel mogelijk aan de oproep ‘blijf thuis’ van de overheid houden.

Meer informatie

Over het formulier: www.mantelzorg.nl/avondklok/
Over de avondklok op www.rijksoverheid.nl/avondklok

Bij vragen of behoefte aan advies over je eigen situatie kun je bellen, mailen of appen met de Mantelzorglijn. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via 030 760 60 55.

Hou vol en zorg goed voor jezelf en voor elkaar!
Werkgroepen mantelzorg Landerd