Een bericht vanuit de huisartsenpraktijk in Coronatijd
Geplaatst op woensdag 16 december 2020
Binnen onze praktijk zien wij veel ouderen. Ze willen, net als niet-ouderen, liever niet tegen een Corona besmetting oplopen. Ze maken zich zorgen, mijden activiteiten en ontmoetingsplekken omdat ze bang zijn om het virus op te lopen . Hun kinderen en mantelzorgers brengen de boodschappen , bellen misschien vaker en bezoeken minder dan gewend. De vanzelfsprekende contacten met kinderen en kleinkinderen zijn vaker functioneel, er is geen of minder fysiek contact. Dit alles vanuit het idee om dierbaren te beschermen.
Gebrek aan contact brengt eenzaamheid
Nu de pandemie langer gaat duren horen we binnen onze praktijk van onze ouderen steeds vaker signalen van eenzaamheid, het naar buiten willen, het weer oppakken van sociale activiteiten. Wat zou het fijn zijn om onze kinderen en kleinkinderen te zien en vast te pakken. Wanneer kunnen we zelf onze boodschappen weer gaan doen? Hoe gaan onze feestdagen eruit zien? Durven we het nog wel aan om contacten opnieuw op te bouwen? Wanneer is alles weer zoals gewend?
We weten dat betekenisvolle sociale relaties van groot belang zijn om eenzaamheid te voorkomen en terug te dringen. Sociale relaties hebben zowel een beschermend effect als een verminderend effect op gezondheidsproblemen.
Wat dan?
Wat we daarom dan doen is vooral luisteren naar wat deze mensen vertellen en samen te kijken wat mogelijkheden kunnen zijn om zich iets minder eenzaam te kunnen voelen. Wat we uitleggen is dat contact met anderen belangrijk is om zich goed te voelen en dat dit binnen de gestelde regels mag en kan.
Enkele tips:
- Om de wereld wat groter te maken probeer eens naar buiten te gaan en een stukje te wandelen. Er hoeft geen contact te zijn maar je bent uit je eigen omgeving, ziet dingen gebeuren en ontvangt prikkels van buiten af.
- Vraag iemand om samen te gaan wandelen of fietsen. Hierbij kun je je prima houden aan de regels van het RIVM.
- Ontvang bezoek van je naasten en benut dit om aandacht te hebben voor elkaar. Ook hierbij kun je je prima houden aan de regels van het RIVM.
Tips voor kinderen of mantelzorgers
We willen kinderen en mantelzorgers vragen om met naasten in gesprek te gaan. En vooral ook uit te leggen dat er wel contact, onder voorwaarden, kan zijn en dat dit belangrijk is. Bespreek met elkaar wat hierin prettig kan zijn.
Namens onze huisartsen, praktijkassistentes en praktijkondersteuners.