Allemaal aan de ton

Geplaatst op woensdag 23 september 2020

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast: straten of kelders kunnen bijvoorbeeld onder water lopen. Maar je kunt ook zelf helpen om overlast te voorkomen. Hoe dan? Door mee te doen aan de regentonactie van 1 oktober tot en met 31 oktober.

Als gemeente nemen wij samen met Waterschap Aa en Maas veel maatregelen om de openbare ruimte klimaatbestendig te maken. We vervangen zoveel mogelijk stenen door groen waardoor water makkelijker de grond in kan. Ook de aanleg van twee systemen, één voor regenwater en één voor afvalwater, zorgt ervoor dat het riool minder snel overbelast raakt. Omdat het praktisch onmogelijk is om alle rioleringen aan te passen aan de grootst mogelijke regenbui zoeken we ook naar andere oplossingen. Zoals de aanleg van wadi’s en extra vijvers. Hier kunnen we weer water bufferen om een lange droogteperiode door te komen. We kunnen echter niet alleen voor alle aanpassingen zorgen: we hebben de hulp van onze inwoners hard nodig.

Plaats een regenton

Wanneer iedereen regenwater opvangt in een regenton, dan creëer je in eigen tuin wateropslag. Dit bespaart kostbaar drinkwater omdat plant en dier kunnen drinken van gezond en gratis hemelwater! Bovendien komt het water dat je opvangt niet extra in het riool terecht en hoeft dus niet meer onnodig gezuiverd te worden. Bedenk ook dat met minder tegels en meer groen in de tuin, het regenwater veel makkelijker in de grond kan zakken. Bovendien zorgt een groene omgeving voor meer koelte tijdens warme dagen en voor een leefomgeving voor vlinders, bijen en vogels.

Koop nu een ton met korting

Lever de kortingsbon in bij één van de deelnemende winkels en je krijgt van ons als gemeente direct € 20 korting op een regenton naar keuze (assortiment kan wisselen per deelnemende winkel). De deelnemende winkeliers doen daar zelf nog eens €10 korting bovenop voor de aanschaf van aanverwante artikelen zoals aansluitmateriaal of op de ton zelf. In de winkel staat aangegeven op welk(e) artikel(en) de €10 korting vanuit de winkelier van toepassing is. Dit kan bij elke deelnemende winkel anders zijn. In totaal kunt u dus €30 euro korting ontvangen op de aanschaf van een regenton en eventuele aanverwante artikelen.

U kunt terecht bij de volgende deelnemende winkels:
1. Karwei, Cereslaan 9 Heesch
2. Tuincentrum Meijs, Bosschebaan 23 Heesch
3. Pets Place Boerenbond, Graafsebaan 46 Heesch
4. Van Lieshout Dier & Tuin, Meerstraat 32 Heeswijk-Dinther
5. Pets Place Boerenbond, Julianastraat 6 Boekel
6. Van der Burgt Uw Groene Vakwinkel, Kerkstraat 27a Zeeland
7. Intratuin, Heuvel 11 Veghel
8. Praxis, Poort van Veghel 4924 Veghel
9. Pets Place Boerenbond, Poort van Veghel 4992 Veghel
10. Handelsonderneming De Eekhoorn, Eekhoorn 9a Sint-Oedenrode
11. Karwei, Galvaniweg 26 Schijndel
12. Tuincentrum Krans, Schijndelseweg 65 Sint-Oedenrode
13. Tuincentrum en Hoveniersbedrijf Schel, Vijverweg 14a Schijndel
14. Vatenhandel Boeijen, Kortfoortstraat 22 Oss
15. Tuincentrum Coppelmans, Frankenbeemdweg 50 Oss
16. Gamma, Kanaalstraat 4 Oss
17. Pets Place Boerenbond, Parallelweg 7c Oss
18. Welkoop, Molenstraat 6 Lith
19. Tuincentrum de Kleuter, Goorkensweg 1 Uden
20. Praxis, Industrielaan 9 Uden
21. Tuincentrum de Zwaan, Oudedijk 2b Odiliapeel

Samen zetten we ons in voor meer groen in de buurt!

De regentonactie wordt in de maand oktober vanuit de campagne Operatie Steenbreek georganiseerd in gemeente Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden en mede mogelijk gemaakt door Waterschap Aa en Maas en de deelnemende winkeliers. 
Bekijk hier de kortingsbon.  (JPG, 1.7 MB)