Zien drinken, doet drinken: Voorbeeldgedrag en alcohol

Geplaatst op dinsdag 12 mei 2020

De werkgroepen van Samen Landerd, Samen Beter schrijven regelmatig over wat hen bezig houdt. Zij willen werken aan een gezond en vitaal Landerd. Meer dan 40 professionals en vrijwilligers werken aan thema 's die leven in Schaijk, Reek en Zeeland. Aan het woord Kelly de Bont, van de werkgroep Samen Landerd Zonder Drugs. 

Samen Landerd Zonder Drugs

Binnen Landerd werk ik als medewerker gezondheidsbevordering bij de GGD Hart voor Brabant. We zetten ons samen in om gezond gedrag van inwoners uit de gemeente te stimuleren. Het doel daarbij is het verbeteren van de gezondheid. Ik maak deel uit van de werkgroep Samen Landerd Zonder Drugs. Vanuit dit thema wil ik jullie graag informeren over de invloed van voorbeeldgedrag op het gebruik van alcohol.

IkPas campagne

Inmiddels liggen zowel de 30-dagen als de 40-dagen campagne van IkPas! achter ons. Twee succesvolle alcoholpauzes waar meer dan 52.000 mensen aan deelnamen. 40% van de deelnemers gaf aan dat ‘het goede voorbeeld geven aan jongeren’ één van de redenen was, waarom ze bewust een pauzeperiode in wilde lassen. Kinderen krijgen hierdoor onder andere de boodschap mee dat alcohol drinken een keuze is.

Maatschappelijk geaccepteerd

Alcohol is een maatschappelijk geaccepteerde ‘bezigheid’. Een wijntje bij de lunch, champagne om te proosten, een biertje na het sporten of een likeurtje in de koffie: voor ieder moment of situatie is een geschikt alcoholisch drankje te vinden. Hierdoor kunnen jongeren dan ook de boodschap meekrijgen dat drinken ‘erbij hoort’. In deze tijd met het coronavirus zijn er echter ook een aantal van deze gebruiken anders. We zien dat 20% van de Nederlanders aangeeft minder alcohol te hebben gedronken de afgelopen weken (vooral jongere Nederlanders). Daarentegen is 11% meer alcohol gaan drinken.

Alcoholvrije drankjes: niet voor kinderen

Ook alcoholvrije biertjes of drankjes zijn voor kinderen niet goed. Een alcoholvrij biertje kan ervoor zorgen dat jongeren gewend raken aan de smaak van bier, of het zelfs lekker gaan vinden. Bovendien kan het gebeuren dat een gezellig familie-etentje of het kijken van een filmpje zorgt dat kinderen positief gaan denken over alcohol.

Invloed van ouders

Omdat ‘drinken’ door het grootste deel van de bevolking maatschappelijk geaccepteerd is, is het belangrijk om in gesprek te blijven over alcohol en het gebruik daarvan. De autonomie van een jongere neemt toe in de puberleeftijd. Ook de invloed van vrienden wordt groter. Maar het is een misvatting om te denken dat je als ouders weinig tot geen invloed hebt op je kinderen wanneer ze deze fase bereiken. De mening van de ouders blijft de gehele adolescentie van belang én van invloed.

Waar te beginnen met het goede voorbeeld geven?

Ga in gesprek!

Je kinderen zullen vroeg of laat met alcohol en/of drugs in contact komen. Ze zullen verhalen te horen krijgen van leeftijdsgenoten, het zal hen aangeboden worden en ze zullen het misschien zelf wel eens willen proberen. Bereid je als ouder voor en knoop op tijd en op een rustig moment een gesprek aan met je kind over alcohol.

Wilt u meer informatie of contact met één van de werkgroepen?

Kijk op facebook @SamenLanderd of www.samenlanderd.nl

De werkgroep Samen Landerd Zonder Drugs, bij de start van de campagne IkPas (eind februari 2020)
De werkgroep Samen Landerd Zonder Drugs, bij de start van de campagne IkPas (eind februari 2020)