Waarom liggen er zoveel bomen om?

Geplaatst op woensdag 6 mei 2020

Vraag van een Maashorst-bezoeker:

"We wandelen regelmatig in de Maashorst. Er is bosomvorming geweest. Grote Amerikaanse eiken en dennen zijn omgetrokken in de veronderstelling dat er een gevarieerd bos en heide gebied zou ontstaan. Wat ik zie, is dat de heide en de bossen overwoekerd worden door jonge berken en dennen. Het lijkt wel een kwekerij. Is dit de bedoeling of wat gaat er gebeuren?"

Antwoord op deze vraag:

In het kader van bosomvorming worden inderdaad bomen omgetrokken zodat er een nieuwe gevarieerde structuur ontstaat in het bos. Door meer lichtinval en ruimte in het bos krijgen andere soorten de kans zich te ontwikkelen. Er ontstaat nieuw bos. Dit jonge bos geeft meer variatie, dichtheid en biedt beschutting en nestgelegenheid aan allerlei dieren. Op deze plekken worden nieuwe berkjes en dennen niet handmatig verwijderd. Op andere plekken zoals op de heide waar juist openheid wordt nagestreefd wordt wel handmatig ingegrepen door jonge opslag te verwijderen.