Wisenten Maashorst warm onthaald in Zeeland

Geplaatst op woensdag 18 maart 2020

18 maart 2020 – De afgelopen twee dagen zijn acht wisenten uit de Maashorst verplaatst. Vandaag gingen zeven dieren naar het natuurgebied Slikken van de Heen in Zeeland. Gisteren ging al een stier naar de Veluwe. Met deze actie draagt De Maashorst rechtstreeks bij aan de instandhouding van de wisent, een Europese diersoort die met uitsterven wordt bedreigd. Voor het vangen van de wisenten is een speciale vangkraal gebouwd. Die is nu voor het eerst in gebruik genomen.

De wisenten zijn vanmiddag met een warm welkom onthaald in Zeeland. Ze mogen daar de drooggevallen zandplaten, slikken en schorren langs het Krammer en Volkerak verkennen. Ze gaan samenleven met andere konikspaarden en runderen in een gebied van 250 hectare. Op deze manier werken wij samen met andere natuurgebieden in Nederland als een kraamkamer voor wisenten die later worden uitgezet in grotere natuurgebieden in de rest van Europa.

Van uitgestorven naar herstel

Natuurorganisaties in heel Europa spannen zich in om de wisent te behouden. Daarvoor zijn nieuwe leefgebieden voor kuddes wisenten nodig. Tot in de Middeleeuwen leefde de wisent nog in delen van West-Europa, zoals Zweden, Groot Brittannië, Frankrijk, Oost- Duitsland en Hongarije. In 1929 stierf de laatste wilde wisent uit in de Kaukasus. Nadat de wisent in het wild was uitgestorven zijn de eigenaren van de laatste vijftig wisenten in gevangenschap gaan samenwerken om de soort te behouden. In 1954 konden de eerste dieren weer in de natuur worden vrijgelaten in Polen. Inmiddels leven er zo’n 7000 wisenten in Europa. Maar volgens Ark Natuurontwikkeling is de soort nog steeds zeldzamer dan de neushoorn in Afrika of tijgers in Azië.

De Maashorst Wisenten

In 2016 zijn er in de Maashorst elf wisenten uitgezet in een wengebied, dat alleen onder begeleiding van een gids toegankelijk is voor publiek. In vier jaar tijd groeide de populatie naar 25 dieren. Zeven dieren zijn nu naar een nieuw natuurgebied in Zeeland gegaan. Daar mengen ze zich met enkele koeien van Natuurpark Lelystad, en een wisentstier van het Kraansvlak. Een stier van De Maashorst is op zijn beurt naar de Veluwe overgeplaatst. Door op deze manier samen te werken met verschillende natuurgebieden draagt de Maashorst bij aan de instandhouding van een bedreigde diersoort.

Colinda Vergeer, projectleider natuur en begrazing bij Team De Maashorst; “Een absolute mijlpijl en dankbare taak voor De Maashorst. Wij als mens waren de oorzaak van het uitsterven van de wisent, maar nu zijn wij de oplossing van hun herstel.”