Wat kan ik doen tegen overlast van ratten?

Geplaatst op vrijdag 13 december 2019

Het wordt kouder en vochtiger buiten. Dat geeft vaak ook meer overlast van dieren die we liever niet in en om ons huis willen. De gemeente krijgt dan ook weer meer meldingen.

Gezamenlijke aanpak werkt beter

Om ratten goed te bestrijden, is het beter om dit samen met de buren te doen. Ratten laten zich niet beperken door een schutting of haag. Het kan zomaar zijn dat de rat bij u komt eten en zijn nest bij de buren heeft of andersom. Waar ze eten vinden, en waar water(vijver) is en een goede plaats voor hun nest, zullen ze zich vestigen. Dit hoeft niet in één tuin te zijn; ratten verplaatsen zich in een straal van ongeveer 15 meter rond hun nest. Dus het gebied kan zomaar in zes tot acht tuinen liggen.

Wat kunt u zelf doen om ratten te voorkómen?

Hoe kunt u de ratten bestrijden?

Als u ondanks deze tips last krijgt van ratten, is rattenbestrijding altijd noodzakelijk. Bestrijden van ratten kan met rattenklemmen. U kunt ze lokken met pindakaas.

U kunt ook een gespecialiseerd rattenbestrijdingsbedrijf inschakelen.

Wat doet de gemeente om ratten te bestrijden?

Voor rattenbestrijding en -preventie op uw eigen terrein bent u zelf verantwoordelijk. De gemeente voert alleen preventie en bestrijding uit in het openbaar gebied. Wij huren hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in.

Doe een melding!

Heeft u een melding voor de gemeente geef dit dan door via onze website www.landerd.nl/ietsmelden of bel het gemeentehuis op nummer (0486) 45 81 11. Ziet u ratten op uw eigen terrein, meld dit dan ook bij de gemeente, ook al bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Door registratie van uw meldingen krijgt de gemeente een goed beeld van de omvang van de rattenpopulatie.