Samen sterk tegen ondermijning

Geplaatst op vrijdag 13 december 2019

In de regio Oost Brabant werken gemeenten, politie, justitie en de belastingdienst samen om ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Ondermijnende criminaliteit, waar hebben we het dan precies over? Het is moeilijk om dit in één zin samen te vatten. Een belangrijk aspect van ondermijning is de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Criminelen zijn vaak dichterbij dan je denkt. Zo zijn er bedrijven die zich naar buiten toe voordoen als tuincentrum of speciaalzaak voor de agrarische sector. Wat je niet ziet is dat ze soms ook grondstoffen leveren aan de beroepsmatige hennepteelt. Onlangs troffen politie, gemeente en belastingdienst zo’n ‘faciliteerder’ aan in Venhorst, gemeente Boekel. Een zogeheten growshop is een belangrijke schakel in de hennepketen en kan mee verantwoordelijk zijn voor het bestaan van tal van kwekerijen in binnen -en buitenland.

De productie

Natuurlijk zijn er ook de makers van drugs. Door de media-aandacht wordt het steeds duidelijker dat de productie van drugs geen ver-van-je-bedshow is. Het vindt plaats in je eigen omgeving. Afgelopen weken zijn er in Oost-Brabant meerdere hennepkwekerijen opgerold in onder andere Nuenen, Schijndel, Helmond en Best. Eerder dit jaar is er in Reek een drugslab opgespoord en gesloten. Het oprollen van kwekerijen en labs verstoort het productieproces en maakt het produceren moeilijker.

Het verdienmodel

Menig (hardwerkende) burger kent de voorbeelden van buurtbewoners die niet werken, maar die wel een dure auto op de oprit hebben staan en een luxe leven leiden. Opvallende situaties waar je vraagtekens bij kunt zetten. Geld dat in de onderwereld verdiend is, maar waarmee ze pronken in de bovenwereld. Maar criminaliteit mag niet lonen. Oren en ogen van inwoners zijn hierbij belangrijk. Met name de belastingdienst en het Openbaar Ministerie pakken signalen op en hebben als doel om vermogen dat verdiend wordt met criminele activiteiten letterlijk af te pakken.

Melden helpt!

U kunt helpen! Naast de overheid hebben ook inwoners en ondernemers een belangrijke rol in het tegengaan van ondermijning. Samen met uw oplettende blik kunnen we ondermijning nóg beter aanpakken. In Oost Brabant is het aantal meldingen de afgelopen maanden enorm toegenomen. Al deze meldingen worden opgepakt en afgehandeld. Dit geeft goede resultaten. Heeft u een vermoeden van ondermijnende activiteiten in de buurt? Bel direct met de politie via (0900) 88 44 of bel Meld Misdaad Anoniem via (0800) 70 00. Samen zijn we sterker tegen ondermijning!