Interview Samen Landerd, Samen Erbij

Geplaatst op donderdag 17 oktober 2019

De werkgroepen van Samen Landerd, Samen Beter schrijven regelmatig over wat hen bezig houdt. Deze keer de beurt aan Toos Franken- de Louw van Samen Erbij, de werkgroep die zich inzet tegen eenzaamheid. Zij stelt zich graag aan u voor. 

Wie ben ik?

Mijn naam is al bijna 40-jaar Toos Franken, ook bekend als Toos de Louw. Ik werk als wijkverpleegkundige bij de Zorgcoöperatie in Schaijk. Van daaruit ben ik lid van de werkgroep Samen Erbij. Naast mijn jarenlange ervaring als verpleegkundige ben ik ook als vrijwilliger actief.

Telefooncirkel

Ik verbind mensen als vrijwilliger met de telefooncirkel van het Rode Kruis. Dit is een GRATIS manier van sociale alarmering. Elke ochtend bellen mensen elkaar, houden een kort praatje en bellen verder. Het Rode Kruis organiseert 1 of 2 keer per jaar een gezellig samenzijn, waar de contactcirkel mensen elkaar ontmoeten.

Wat doet de wijkverpleegkundige van de zorgcoöperatie?

Als wijkverpleegkundige ben ik ook een verbinder. Mijn taak als wijkverpleegkundige van de Zorgcoöperatie Schaijk is mensen ondersteunen. De vragen kunnen gaan over wonen, werken en leven. We hebben als doel om iedereen met plezier en zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen en te laten deelnemen aan de samenleving.

Wat kan de werkgroep Samen Erbij voor u betekenen?

Onze missie is: “Iedereen hoort erbij!”, Samen Erbij dus! Dat betekent: weten wie er in de straat woont en echte interesse tonen voor onze medemens. Hiermee voorkomen we dat mensen zich verloren gaan voelen. Door aandacht voor elkaar bevorderen we de gezondheid. We voorkomen dat mensen hun zelfvertrouwen verliezen en niet meer kunnen functioneren in hun wonen, werken en leven.

Mooiste ervaring tot nu toe?

Super knap en geweldig zijn de mensen die de moed hebben om uit hun comfort zone te stappen en deel te nemen aan “Wie gaat er met mij mee?”. Ik zie dat door verbondenheid kleine dingen groot worden.
Mooi is ook dat ik hoor van mensen dat zij de persoonlijke ontmoeting in hun eigen omgeving plezierig vinden. Dat zij daardoor makkelijker kunnen vragen aan een ander om hulp wanneer de eigen “hulpbronnen” in de omgeving uitgeput zijn. Dit omdat we zorgen voor korte lijntjes en dat er altijd iemand de weg weet.
Het mooiste vind ik dat we als partners in de zorg en welzijn elkaar hebben leren kennen. Dat we gebruik maken van elkaars talenten en expertises, waardoor ik meer werkplezier heb. En dat zie ik ook bij anderen.

Ook interesse?

Ben je inwoner van Landerd of als professional werkzaam in Landerd? En wil je op welke manier dan ook je steentje bijdragen aan deze werkgroep? Heb je zelf informatie die interessant is om met ons te delen? Of heb je vragen? Laat dat dan weten. Dit kan bij Caren van Donzel-van Dijk. Zij is te bereiken via c.van.donzel@ggdhvb.nl of via 088-3686115.

Voor de volgende keer geef ik de pen door aan: Lisette Sudmeier.